advice.bg»Статии»За дома»Домашен майстор»Ценни съвети при претапициране на дивана

Ценни съвети при претапициране на дивана

Ценни съвети при претапициране на дивана

Претапицирането на дивана е прекрасна възможност не само да скриете дефектите на старите мебели, но и да им вдъхнете нов живот с минимални финансови вложения. Колкото и да е удобен един диван, той лесно може да загуби очарованието си, ако без да искате сте го полели с кафе или пък детето го е изцапало, докато си е играло.

Всички тези ситуации са неприятни, но това не значи че няма начин да се справите с тях с помощта на претапицирането. При избора на материя е важно да заложите не само на качествените платове, но и тези които лесно се почистват и ще издържат всяко едно изпитание. Ето ги нашите ценни съвети при претапициране на дивана.

1. Избор на материал

Този етап е един от най-важните, освен ако не сте готови след някой друг месец да се занимавате отново с това. Ако обичате велур, тогава може да спрете избора си на него.

Материалът е много мек и приятен на допир. Отличава се с издръжливостта си и лесно може да се почиства от праха. Към недостатъците можем да добавим това, че петната се премахват много трудно, а освен това се образуват протъркани места, което може да развали красотата на дивана ви.

Шенилът е също прекрасен избор за дамаска на мебелите. Често се използва за обновяване на детската стая, тъй като лесно понася многократното чистене. Устойчив е към слънчевите лъчи, а също така е много приятен на допир и не абсорбира миризмите.

Претапициране на дивана

Микрофибърът се използва доста често, поради многото си предимства. На допир много наподобява кадифе, но за сметка на това е доста устойчив на продължително използване. Има висока устойчивост към попадането на слънчевите лъчи и чистенето с химически препарати.

Материалът е хипоалергенен и не задържа праха. Има добра въздухопропускливост, но и съхранява първоначалния си вид и блясък дълго време. Петната от напитките или храните могат да се премахнат много лесно само с помощта на сапун.

За съжаление той натрупва много силно статичното електричество и губи формата си под действието на високите температури, затова не се препоръчва диваните, които са облечени с този материал, да се слагат близо до радиатори или други отоплителни уреди.

Изкуствената кожа се използва доста често при претапицирането на диваните. По този начин мебелите изглеждат много ефектно. Това е прекрасен аналог на скъпата истинска кожа и често се използва в кухнята. Към плюсовете можем да добавим това, че не пропуска влагата и не абсорбира миризмите.

На допир е много мека и приятна и се поддържа много лесно. За съжаление обаче, ако имате домашни любимци, тогава това не е добър вариант за вас, тъй като те лесно могат да ги повредят с ноктите си. Не се препоръчва да се слагат близо до отоплителните уреди, тъй като лесно се деформират.

Изкуственият велур е прекрасен избор, ако нямате възможност да си позволите по-скъпите варианти. Той също има много предимства и често се използва при претапицирането на диваните и мебелите като цяло.

Материалът е много устойчив, не се деформира, има отлична въздухопропускливост и съхранява цвета си дълго време. Към минусите можем да добавим това, че има лек неприятен синтетичен мирис и лесно попива влагата и мръсотията. Не се препоръчва да се използва в апартаменти, където има животни, тъй като козината се премахва трудно.

2. Конструкция на дивана

Съвети за претапициране на диван

Това е много важна стъпка, ако сте решили да правите претапициране на дивана сами. В случай че диванът има сложна и по-особена конструкция, тогава е по-добре да се доверите на професионалист. В противен случай рискувате да го повредите.

3. Мебели антиквариати

В този случай не е добра идея сами да се захващате със смяната на дамаската на мебелите, тъй като шансът да повредите дивана е наистина голям. Много по-добре е да потърсите услугите на професионалисти, които да свършат това качествено и по-бързо от вас.

4. Преценете възможностите

Това е важна стъпка при всяка една задача. Едва ли искате да превърнете дома си в истински хаос, затова се съобразявайте с това условие, когато се захващате с всяко едно нещо, а именно дали ще можете да го свършите докрай и дали крайният резултат ще ви удовлетворява.

5. Необходими инструменти

Колкото и да сте добри във вдъхването на нов живот на мебелите, няма да можете да се справите, ако нямате необходимия инструментариум. Може да помолите някой да ви услужи или да си ги купите, ако мислите да правите това и с други мебели. В този случай инвестицията ще си заслужава, особено ако творенето с ръцете ви доставя удоволствие.

Ако обичате дивана си и не искате да го изхвърляте, тогава можете просто да го претапицирате. Услугата днес набира все по-голяма популярност и доста хора избират този метод пред това да си купят нова мебел. Освен това, по този начин ще вдъхнете нов живот на интериора у дома.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest