Кои подправки подхождат на различните меса

Кои подправки подхождат на различните меса

Всеки човек има собствени предпочитания към подправките, които използва за овкусяване на храната си. В следващите редове ще се спрем конкретно на месото и по-точно на подправките за различните видове месо.

- Универсалните подправки, които подхождат на абсолютно всякакви меса и с които никога няма да сбъркате, са солта и черният пипер.

- Мащерката е много подходяща подправка за овкусяване на месо - както пилешко, така и свинско месо. Можете дори да я използвате за мариноването на пържоли.

- Мащерката си подхожда чудесно и с риган, а риганът, както добре знаем е една от най-често използваните подправки в средиземноморската кухня. Не се колебайте да го използвате както при подправянето на пилешко, така и на свинско месо.

- За овкусяването на всички пернати е много подходящ розмаринът. Вероятно дори сте виждали по снимките златисто изпечено пиле, патица или пък пуйка, поднесени и гарнирани с цяла клонка розмарин. Което би трябвало да ви подскаже, че е най-добре той да е пресен.

Розмаринът е подправка за месо

- Любимото телешко варено не би имало характерния и същевременно толкова неустоим вкус, ако към него не се прибавяше и целина. Като подправка тя обаче подхожда и на всякакви други ястия, приготвяни с телешко месо, включително и за мариноването на телешки стекове.

- Можете спокойно да използвате соев сос за подправянето на всякакво месо от пернати, както и за свинско месо. Не забравяйте обаче че той е доста солен сам по себе си.

- Кимионът и чубрицата, са традиционни подправки, подходящи за овкусяването на свинска, телешка и говежда кайма.

- При приготвянето на вкусна яхния, независимо дали е от свинско, пилешко или телешко, може да добавяте и дафинов лист в началото на готвенето, който след това да извадите от вече готовата гозба.

- Към по-тежките зимни ястия със свинското или телешкото месо може да добавите бахар. Той не е подправка, която би паснала за направата на класическа пилешка супа или каквито и да са други по-леки манджи. Просто си е зимна подправка.

Овкусяване на месо с бахар и дафинов лист

- Корен пащърнак е подходяща подправка за почти всички видове месо - и свинско, и пилешко, и телешко.

- Към гергьовското агне спокойно можете да добавите няколко стръкчета пресен джоджен, той спада към подправките в саксия, които може да гледате в кухнята например.

- Червеният пипер, смесен с малко мазнина по избор (олио, разтопено масло, зехтин и т.н.) и горчица се използва масово за мариноването на пържоли от всякакво месо. По желание може към тази смес да добавите и мед.

- Чубрицата вероятно е най-популярната подправка, която се използва от нас, българите. Добавяме я както при подправянето на пилешки, свински и телешки ястия, така и за приготвянето на агнешки и ярешки гозби. А защо не и към патешко, пуешко или заешко месо?

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати