Advice.bg»Статии»Хранене»Готвене»Кои подправки подхождат на различните меса

Кои подправки подхождат на различните меса

Кои подправки подхождат на различните меса

Всеки човек има собствени предпочитания към подправките, които използва за овкусяване на храната си. В следващите редове ще се спрем конкретно на месото и по-точно на подправките за различните видове месо.

- Универсалните подправки, които подхождат на абсолютно всякакви меса и с които никога няма да сбъркате, са солта и черният пипер.

- Мащерката е много подходяща подправка за овкусяване на месо - както пилешко, така и свинско месо. Можете дори да я използвате за мариноването на пържоли.

- Мащерката си подхожда чудесно и с риган, а риганът, както добре знаем е една от най-често използваните подправки в средиземноморската кухня. Не се колебайте да го използвате както при подправянето на пилешко, така и на свинско месо.

- За овкусяването на всички пернати е много подходящ розмаринът. Вероятно дори сте виждали по снимките златисто изпечено пиле, патица или пък пуйка, поднесени и гарнирани с цяла клонка розмарин. Което би трябвало да ви подскаже, че е най-добре той да е пресен.

Розмаринът е подправка за месо

- Любимото телешко варено не би имало характерния и същевременно толкова неустоим вкус, ако към него не се прибавяше и целина. Като подправка тя обаче подхожда и на всякакви други ястия, приготвяни с телешко месо, включително и за мариноването на телешки стекове.

- Можете спокойно да използвате соев сос за подправянето на всякакво месо от пернати, както и за свинско месо. Не забравяйте обаче че той е доста солен сам по себе си.

- Кимионът и чубрицата, са традиционни подправки, подходящи за овкусяването на свинска, телешка и говежда кайма.

- При приготвянето на вкусна яхния, независимо дали е от свинско, пилешко или телешко, може да добавяте и дафинов лист в началото на готвенето, който след това да извадите от вече готовата гозба.

- Към по-тежките зимни ястия със свинското или телешкото месо може да добавите бахар. Той не е подправка, която би паснала за направата на класическа пилешка супа или каквито и да са други по-леки манджи. Просто си е зимна подправка.

Овкусяване на месо с бахар и дафинов лист

- Корен пащърнак е подходяща подправка за почти всички видове месо - и свинско, и пилешко, и телешко.

- Към гергьовското агне спокойно можете да добавите няколко стръкчета пресен джоджен, той спада към подправките в саксия, които може да гледате в кухнята например.

- Червеният пипер, смесен с малко мазнина по избор (олио, разтопено масло, зехтин и т.н.) и горчица се използва масово за мариноването на пържоли от всякакво месо. По желание може към тази смес да добавите и мед.

- Чубрицата вероятно е най-популярната подправка, която се използва от нас, българите. Добавяме я както при подправянето на пилешки, свински и телешки ястия, така и за приготвянето на агнешки и ярешки гозби. А защо не и към патешко, пуешко или заешко месо?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest