Advice.bg»Статии»Двор и градина»Отглеждане на цветя»Лесно ли се гледа хлорофитум

Лесно ли се гледа хлорофитум

Лесно ли се гледа хлорофитум
Снимка: GAIMARD/ pixabay.com

Ако не разбирате абсолютно нищо от растения и се чудите дали тази статия е предназначена за вас, то веднага ще ви отговорим - Да, именно за вас е, защото хлорофитумът е сред най-непретенциозните растения, на които можете да спрете погледа си. Ето какво трябва да знаете за него.

1. Хлорофитумът е растение, което е познато и като зелена лилия. Използва се масово за декорация именно защото е лесно за отглеждане. Вие, от своя страна, можете да го отглеждате както на терасата си (когато няма минусови температури), така и като стайно растение. Важно е само да имате предвид, че то принадлежи по-скоро към каскадните растения и за него ще е по-подходяща висяща саксия или просто по-високо място, на което то да се развива.

2. Преди да тръгнете да си закупувате хлорофитум, по-добре разпитайте съседите и приятелите си, които вероятно ще могат да ви предложат някоя и друга издънка на хлорофитум, който те отглеждат. Нужна ви е само една, защото засаждането му е елементарно, а размножаването му вероятно още повече.

3. Хлорофитумът няма претенции към своята почва. Засадете го в саксия по избор и го полейте. Това е!

4. Можете да оставите саксията с хлорофитума както върху хладилника си (стига да имате кухненски прозорец), така и на някой по-висок шкаф в хола си. Лятно време можете да го изкарвате на терасата си и да го окачите някъде на високо.

Хлорофитум
Снимка: zoosnow/ pixabay.com

5. Това растение обича светлината, но не директното слънце. Най-добре ще разберете дали се чувства добре, ако следите цвета на листата му. Ако техните шарки започнат да избледняват, значи не сте му избрали подходящото място. При изсъхването им вероятно пък сте полагали прекалено много грижи за него и сте го напоявали, без то да е жадно.

6. През пролетта хлорофитумът е добре да започне редовно да е наторяван. Това продължава до късна есен, когато се оставя на спокойствие. Също така, ако го отглеждате на терасата си, ще трябва и да го приберете, когато есенните температури започнат да падат.

7. При правилно отглеждане хлорофитумът ще ви дари и с нежни цветчета. Дори и по тях можете да разберете, че растението ви се чувства добре. А когато вече сте открили всички предимства по отглеждането му, просто отчупете някоя негова издънка и я засадете в нова саксия, за да можете да имате не един негов представител, а няколко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest