Advice.bg»Статии»За дома»Домашен майстор»С какво да запълня дупките по стената

С какво да запълня дупките по стената

С какво да запълня дупките по стената

Независимо от кое поколение сте, сигурно сте гледали любимия български филм Баш майсторът от 1970 г., в който дупките по стените се пълнеха със сурови яйца от баш майсторите.

Днес сме доста далеч от подобни идеи, не само защото сме си извадили поука от подобна дейност, но и защото на съвременния пазар се предлагат редица решения на проблема ви с дупките по стените, които искате да запълните. Ето какво ви предлагаме:

Най-важното е да запълните дупките по стените си спрямо това от какъв материал са изградени самите стени.

В случай че стените ви са от гипсокартон, е най-добре да използвате гипсово лепило или акрилен силикон. И двата материала подлежат на боядисване след употребата им за разлика от универсалния силикон. Така че боядисването на стените няма да е проблем.

За бетонни стени и при наличие на по-големи дупки в стената можете да използвате гипс, който е много по-евтин от гипсовото лепило, но и доста по-трудоемък за нанасяне.

За тухлените стени, които са измазани с варов разтвор, можете да използвате пясъчно-варов разтвор, гипс, гипсово лепило или само гипс. Както се казва - всеки според възможностите си.

Тук е моментът да споменем, че ако не се вживявате в ролята си на домашен майстор, е по-добре да извикате фирма, която се занимава с такива дейности.

Запълване на дупките в стената
Снимка: pixabay.com

Ако никога не сте използвали гипс, е много вероятно той да отиде директно в кофата за боклук, което не важи за гипсовото лепило.

Приета фраза сред майсторите, които използват гипс, е че той би трябвало да е с консистенцията на кисело мляко (приблизително), защото много бързо би се превърнал с нещо като кашкавал - субстанция, която няма как да използвате.

Естествено, ако не разполагате с много време, а очаквате тъщата на официална вечеря, винаги можете да разчитате на поставянето на плакат (с тиксо или кабърчета) или на картина върху надупченото място.

Това обаче е само временно решение и в никакъв случай трайно. С кабърчетата или с поредните пирони по стената вие буквално ще я превърнете в швейцарско сирене или кашкавал - срам за всеки майстор, който с лекота би запълнил дупките по стените ви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest