Advice.bg»Статии»Здраве»Здравни съвети»Какво значи ниска долна граница на кръвното?

Какво значи ниска долна граница на кръвното?

Какво значи ниска долна граница на кръвното?
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

От съществено значение е да следим кръвното си налягане. Понякога можем да развием хипертония без симптоми, която в дългосрочен план да окаже влияние на здравето на останалите органи и системи в тялото.

В други случаи то дава важна информация за потенциалните заболявания, които имаме. И докато много хора знаят в основни линии кое налягане е високо, кое е ниско и кое – нормално, оказва се, че малко успяват да разпознаят знаците, които издават потенциални проблеми.

Всеки знае, че кръвното налягане се отчита по два показателя, познати като горна и долна граница. Обикновено обръщаме по-голямо внимание на горната, която се нарича систолична. От съществено значение обаче е и долната граница на кръвното (диастолична).

Повечето хора се притесняват за високото кръвно налягане, но ниското също може да предизвика проблеми. Ниско кръвно налягане или хипотония означава горна граница под 90 и долна под 60. Днес ще обърнем повече внимание на долната граница на кръвното и какво показват ниските показатели в диалостичното налягане.

През последните години лекарите усилено започнаха да обръщат внимание на ниските граници на долната граница на кръвното налягане. В някои случаи при нормална горна граница се наблюдават отклонения в диастоличното налягане. Това състояние е опасно за сърцето. За разлика от останалите органи, до които достига кръв при изпомпване, сърцето ни получава такава, когато се отпуска.

Ако диастоличното кръвно налягане е прекалено ниско, сърцето ни не получава достатъчно кислород чрез кръвта. Това може да доведе до отслабване на сърцето – състояние, известно като диастолна сърдечна недостатъчност. Смята се, че риск за това усложнение има при хора, които страдат от исхемична болест на сърцето, тоест стесняване на артериите в областта.

ниска долна граница на кръвното

Симптомите на изолирано ниско диастолично кръвно налягане (когато долната граница е прекалено ниска, тоест под 60, а горната – нормална, тоест над 90) са умора, замаяност, припадъци. Тъй като кръвта не достига до сърцето, в някои случаи страдащите от това състояние може да усещат болка в гърдите и задух. Ако проблемът прогресира, симптомите са подуване в глезените, объркване, сърдечни палпитации.

Известни са три причини за ниска долна граница на кръвното налягане. Употребата на т.нар. алфа-блокери е сред тях. С напредването на възрастта се губи еластичността на артериите. Някои от по-възрастните хора страдат от ниско диастолично налягане, защото артериите не са достатъчно подвижни.

Прекалено голямо количество сол в диетата също е вероятна причина. Заради нея съдовете ни губят еластичността си с времето.

Лечението на изолирана диастолична хипотония е трудно. То налага по-чести посещения на кардиолог, който да следи за евентуални симптоми на сърдечна недостатъчност.

Ако ниското кръвно налягане е и за долната, и за горната граница, могат да се предприемат конкретни мерки чрез медикаменти или диета, които да поддържат кръвното над 90/60.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest