Advice.bg»Статии»Двор и градина»Отглеждане на цветя»Съвети за отглеждане на сукуленти

Съвети за отглеждане на сукуленти

Съвети за отглеждане на сукуленти

Сукулентите са изключително елементарни за отглеждане растения, защото не изискват много грижи и условията, които са им необходими са лесно изпълними. Ето няколко прости съвета, които ще ви помогнат да поддържате едни здрави, красиви и стилни сукуленти вкъщи:

1. Подходяща светлина

Сукулентите обичат светлината, дори пряката слънчева, но подобно на хората, седенето на слънце цял ден не им се отразява добре. Оставете ги на припек на терасата или на перваза и в случай че терасата ви е с постоянно слънчев излас - следобед ги преместете на някое по-сенчесто място. Ако с изместването на слънцето терасата/перваза ви минава в сянка няма нужда дори да си мърдате пръста (и добра работа в избора на място за тях! ).

2. Поливане

Това, че сукулентите могат да издържат на сухо доста време не означава да ги оставите да се оправят сами. Макар и доста по-рядко, е хубаво да ги поливате обилно всеки път щом забележите, че почвата е добре изсъхнала.

3. Дренаж

Дренажът е изключително важен за всяко растение, дори за сукулентите и за ваше щастие - не трябва да го правите често. Просто сложете на дъното на саксиите камъчета, за да предпазите сукулентите от задържане на вода, което може да доведе до загниване на корените.

4. Почва

Почвата е от изключително значение и всяко растение има специфични нужди. Сукулентите виреят най-добре в почва за кактуси (съдържа основно дребни камъчета, едър пясък, торф или горска почва). Тя е лека и съдържа всички необходими вещества, от които се нуждаят този вид растения.

5. Подхранване

За разлика от повечето други цветя, сукулентите не се нуждаят от специално подхранване. Те имат способността да се запасяват с полезни вещества от почвата така че всичко, от което се нуждаят е вода от време на време. Изключение правят някои видове сукуленти, които имат нужда от торене веднъж годишно (обикновено през пролетта или лятото).

Съвети за отглеждане на сукуленти

6. Засаждане

Сукулентите са перфектните другарчета - те могат да виреят добре с други растения от този вид, което ще ви позволи да си правите различни комбинации според вкуса ви. Това е възможно защото сукулентите имат по-плитка коренова система, така че дори да ги засеете едно до друго те няма да си пречат.

7. Адаптация

Сукулентите са доста адаптивни растения и обикновено могат да се приспособят към всякакви среди - топло и сухо (пустинен климат), студено и мразовито (планински район) или дори влажно и солено (тропици).

8. Цъфтеж

Някои сукуленти не цъфтят, но други имат красиви цветчета в розово, червено или жълто. При всички случаи цъфнето става по-бавно отколкото при другите растения, така че трябва да сте много търпеливи.

9. Листата

По листата най-лесно може да разберете от какво се нуждае вашето растение. Колкото по-дебели са листата, толкова по-малко вода трябва да ползвате за следващото поливане. Ако забележите кафяви връхчета по листата това означава, че светлината е твърде силна (или твърде продължително е оставено на тази светлина), а ако листата са на голямо разстояние едно от друго това означава, че растението има нужда от повече слънце. Ако забележите окапали листа, това може да е от рязка промяна на мястото на растението, преполиване, недостиг на светлина или големи температурни разлики.

10. Разновидности

Ако се чудите какво сукулентно растение да си вземете най-предпочитаните сред тях са исусов венец, алое, акроклиниум, седум, хавортия, каланхое tomentosa.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest