advice.bg»Статии»Семейството и отношения»Съвети за живота»Ниско самочувствие - как да се справим?

Ниско самочувствие - как да се справим?

Ниско самочувствие - как да се справим?

Ниското самочувствие е доста разпространен проблем. Същевременно с това има и доста различни тренинги и книги по темата как да се справите с това.

В действителност обаче има доста лесни и простички съвети, които ще ви помогнат да преодолеете ниското самочувствие и да се чувствате уверени в себе си и силите си.

Какви са причините за ниското самочувствие?

Често срещана причина е проблемното детство - липсата на достатъчно подкрепа от родителите ни.

Разбира се това не значи, че родителите не обичат децата си, но за съжаление днес все още се подценява значението на емоционалното възпитание. Именно то е един от ключовете за увереност, когато пораснем и се сблъскаме с реалния живот.

Често, в желанието си да защитят децата, родителите правят дори и простичките задачи за тях. В резултат на това детето пораства и разбира, че не може да се справи само дори и с малките битови проблеми, а за професионалната и личностната реализация дори не може да става дума.

По този начин родителите вместо да помогнат на детето си, са му направили мечешка услуга. То тепърва ще трябва да се учи да се справя с живота.

Друга често срещана причина за ниското самочувствие са проблемите в училище - най-често със съучениците. Точно затова не бива да се подценява важността както на физическия, така и на психическия тормоз в училище.

Всяко едно нещо в детството на човек оказва своето влияние след години.

Собствената неудовлетвореност на физическо или духовно ниво също може да е в основата на проблема с ниското самочувствие. И е по-важно да осъзнаете това дори късно, а не да си затваряте очите и да не признавате, че имате някакъв проблем.

Как да се справите с ниското самочувствие?

Да преодолеем ниското самочувствие

Говорим за психологически проблем, който не може да се реши с една дума или за един ден. Като за начало е важно да осъзнаете, че ниската самооценка е сериозна преграда по пътя ви към личностно и кариерно развитие.

Следва и логичното развитие на нещата, а именно душевните страдания, страх, вина, чувство на непълноценност. Хората, които имат този проблем постепенно се затварят в себе си и си мислят, че не са нужни на никого и целият свят се е отказал от тях.

Няколко прости стъпки може да успеят да ви помогнат да се справите с ниското самочувствие и да повярвате в себе си.

1. Не се критикувайте за всичко

Няма идеални хора и е крайно време да осъзнаете това. Всеки греши и това е напълно човешко. Няма да можете да се справите с това за ден или два, но с времето ще се научите да приемате грешките си като опит, който ще ви стимулира и ще ви помогне да постигате мечтите и целите си.

2. Престанете да се сравнявате

Превърнете това в личен стимул и двигател към целите ви. Ако нямате достатъчно финансови възможности, не се сравнявайте с по-заможните от вас, а просто положете усилия, за да постигнете финансова стабилност.

Всеки един човек е постигал мечтите си, преминавайки през неуспехи и успехи. По-добре намерете това, в което ви бива и което ви харесва истински и започнете да се развивате в тази насока.

Може би ще откриете свои дарби, за които дори не сте и предполагали, което също ще ви помогне да се справите с ниската самооценка.

3. Защитавайте се

Да се справим с ниската самооценка

Вие сами решавате чии думи да допуснете до себе си и чии не.

Дори някой да ви обиди, това не значи че трябва да се затворите в себе си да си мислите, че неговите думи са били основателни.

Повечето хора избиват комплексите си, унижавайки другите. Помислете за това следващия път, щом чуете злословене за себе си

4. Уважавайте себе си

Ако не уважавате самите вие себе си, как искате другите да го правят. Приемете се такива, каквито сте, защото всеки човек е индивидуален и това го прави уникален.

5. Водете си дневник

Така ще ви е много по-лесно да систематизирате целите си и какво искате да постигнете в близък и дългосрочен план. Може да си направите и карта на мечтите.

Просто срежете голям бял картон и залепете на него всичко, което се асоциира с вашите желание. Така например, ако искате да посетите Париж, може да залепите Айфеловата кула и така нататък.

След това просто сложете вашата малка карта в рамка и я закачете на видимо място в стаята. Визуализирайки целите си, вие ги правите по-лесно постижими.

Учете се от грешките и запомнете, че всеки ден е прекрасен, а вие сте длъжни да го изживеете, така че да не съжалявате. Наслаждавайте се на всеки един момент с вашите близки и приятели, вместо да си внушавате, че не сте достойни да постигнете целите си.

Бъдете уверени и знайте, че пред вас има още много нови хоризонти, които тепърва предстои да покорявате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати