advice.bg»Статии»Училище и обучение»Училище»Първа помощ при тормоз в училище

Първа помощ при тормоз в училище

Първа помощ при тормоз в училище

Невролозите отдавна доказаха, че добрите постъпки променят нашия мозък. Така например има доста лесни и прости в изпълнението си техники, с чиято помощ ще можете да спрете насилието над детето ви в училище.

Важно е да вметнем, че тези начини работят само, ако получите пълна подкрепа от педагога. Вижте нашите съвети при тормоз в училище.

Не игнорирайте проблема

Често в желанието си да са добри родители, хората могат да не искат да се намесват и да смятат, че това е добър житейски урок, а именно че така детето им ще се научи само да се защитава.

Но тук е добре да си спомните, че това е само дете и то все още се нуждае от вашата подкрепа във всяка една ситуация.

Потърсете помощ от училищния психолог

Как да се справим с тормоза в училище

Във всеки един случай, ако усетите някаква промяна в поведението на детето, е добре да опитате първо да поговорите с него, както и с преподавателя, за да разберете, каква е причината за нея.

Можете също така да потърсите помощ и от училищния психолог, който тактично и дискретно да се опита да разбере, каква е причината.

Не поощрявайте отмъщението и насилието

Целта ви е тормозът в училище да спре, а не да превърнете малчугана си в поредното дете, което се издевателства над друго и изкарва гнева си на по-слабите от него.

Имайте предвид и това, че често децата, които тормозят другите, могат да са цяла групичка и колкото и да е силно вашето, то не може да се справи с 2-3 деца.

Детската агресия в този случай може да доведе до още по-сериозни последствия.

Спортът като средство за защита

Това може да даде на детето повече увереност и сила на духа. Занимавайки се с някаква спортна дейност, то ще може да намери връстници със сходни интереси.

По този начин то ще се научи да не зависи от чуждото мнение и поведение, а също така и на чисто социални навици.

Поощрявайте го да говори за проблемите си и да ви споделя

Съвети при тормоз в училище

Като родител, вие трябва да успеете да помогнете на малчугана си, да го научите ви се доверява и да ви споделя за проблемите си. Трябва да бъдете приятел с детето си.

Все пак, ако не знаете, че има някакви трудности или още по-лошо - преживява тормоз в училище, няма да успеете да му помогнете.

Говорете с детето си, споделяйте му и вие как е минал деня ви, давайки му пример да прави и то това.

Все пак, ако знаете че нещо не е наред още в начална фаза, ще ви е много по-лесно да вземете навременни и адекватни мерки за решаването на проблема.

Поговорете с другите родители

Въпреки че това не е практика в училищата и никой учител не би ви дал контактите на други родители, днес с помощта на социалните мрежи и интернет не е никак трудно да се свържете с родителите на друго дете от класа.

Те може дори да не са запознати с това, че тяхното дете тормози вашето и само с един диалог да решите мирно проблема.

В случай обаче че срещнете съпротива, тогава културно и цивилизовани им обяснете, че ако това не спре, тогава ще потърсите помощта на съответните служби, които да поемат случая.

Обяснете на детето ви, че то не е виновно

Тормоз в училище

Често децата се чувстват виновни за създалата се ситуация в училище. Мислят си, че по някакъв начин провокират насилниците си.

Това не е така и е важно детето ви да го осъзнава, тъй като дори и само психическото насилие може да има тежки последствия върху личността му.

Помолете учителя за съдействие за решаване на проблема

Може да помолите да се организира родителска среща във връзка с оказване на помощ за тормоза в училище.

Или пък да бъдат извикани родителите на насилника, за да поговорите заедно с тях, като учителя, директори и психолога на училището също присъстват.

Важно е родителите на насилника да разберат, че вие няма да се спрете, докато не решите проблема и насилието над вашето дете не спре.

Запазете спокойствие

Разбираме, че това е много трудно, особено ако проблемът продължава въпреки вашето старание да се справите.

Трябва обаче да запазите спокойствие, за да не тревожите детето си още повече. Целта е да го държите далеч от агресията, а не да проявявате и вие такава.

Сменете училището

Разбира се, че това е крайна мярка, но все пак вие като възрастен трябва да разбирате, че понякога това е най-адекватното решение, ако не можете да се справите със ситуацията и не намирате подкрепа в лицето на училището.

Като родител вие познавате най-добре детето си и ще забележите веднага промените в поведението му, ако има такива. Важно е да разберете на какво се дължат те възможно най-бързо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати