Как да се грижим за лилиуми

Как да се грижим за лилиуми

Въпреки че повече сме свикнали да виждаме лилиумите в букети цветя и като част от декорация за различни поводи, те са прекрасен вариант за отглеждане в домашни условия. Многогодишното растение може да бъде засадено както в градината, така и в подходяща саксия. Ако се грижите добре за него, то ще ви радва с красив и ухаен цвят.

Ако смятате да засадите лилиуми в градината, изберете място с хубава шарена сянка, която да осигурява проникването и на достатъчно слънчеви лъчи. Стремете се към пространство, отдалечено от масивни стени или зидове, които биха хвърляли дебела сянка върху градинското растение. Имайте предвид, че е добре почвата в градината ви да е рохкава, лека, песъчлива и в никакъв случай глинеста.

Може да засадите луковичките на лилиумите през пролетта или есента. Това са най-подходящите моменти за оптимално захващане на цветето. Обърнете внимание, че луковиците не трябва да са сухи при засаждането. Ако разполагате само с такива, изберете есенния период на засаждане, за да има достатъчно време за вкореняване до пролетта.

Подходящата дълбочина е различна според вида на вкореняване. При луковици с т.нар. базално вкореняване тя е 5 см, а при стъблено вкореняване – 15-20 см. Попитайте в разсадника, от който купувате луковичките, какъв вид е вашият лилиум, за да сте наясно на каква дълбочина да го засадите.

Предварително се информирайте и за това каква е височината, която цветето ви ще достигне. Различните видове израстват на различна височина. Ако са по-високи - около 1.50 м и повече, трябва да предвидите достатъчно пространство. В случай че ще го отглеждате като саксийно цвете у дома, изберете по-нискорастящ сорт.

Една от най-важните особености при отглеждането на лилиуми е поливането. Трябва да внимавате да не оставите корените да се изсушат, но едновременно с това да не прекалите с поливането.

Отглеждане на лилиум

Кореновата система на цветето не обича заблатяването и е важно почвата да може добре да се оттича. Това е особено важно за лилиумите в саксия. Осигурете добре дренирана почва при засаждането, така че тя никога да не остава прекалено влажна.

Наторяване може да се извършва два пъти месечно. Подходящи са обогатени минерални торове. Те ще осигурят по-богат и по-дълъг цъфтеж.

Една от предимствата на лилиумите е, че те рядко боледуват. Много рядко биват нападани от вредители, което прави ненужно напръскването им с препарати. Цветето обаче боледува, когато живее в прекалена влажност на почвата.

Лилиумите по правило издържат на студ и затова през зимата няма нужда да ги покривате, освен ако не живеете в прекалено студен регион. Тогава може да положите върху тях борови иглички или елхови клонки. Растящите в саксия лилиуми обаче трябва да бъдат прибрани вътре. Добре е да ги държите до пролетта на светло – в зимна градина или на терасата.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати