advice.bg»Статии»Работа»Бизнес съвети»Как да стана фрийлансър?

Как да стана фрийлансър?

М. ГеоргиеваМ. Георгиева
Новак
512018
Как да стана фрийлансър?

Фрийлансърът е човек, който работи на свободна практика, често в някаква творческа сфера или IT сектора - дизайнер, програмист, копирайтър, журналист, блогър, писател и др.

Как да работите на свободна практика и да печелите пари? Ето няколко стъпки, които ще отговорят на въпроса как се става фрилансър - с нашите съвети за фрийлансъри.

Изберете услугите, които ще предоставяте

Решили ли сте какви услуги ще предлагате? В интернет се търсят десетки специалисти, например копирайтъри, дизайнери, програмисти, дизайнери на оформления, специалисти в социалните медии, специалисти по контекстна реклама, мениджъри на съдържание, модератори, администратори, учители, преподаватели, инженери.

Препоръчително е да изберете професия, която наистина ви е интересна и за която имате нужна квалификация. За да станете успешен фрийлансър, трябва да обичате работата си.

Все пак не се отказвайте, ако нямате опит или необходимото образование.

Много фрийлансъри нямат такъв. Когато работите на свободна практика, ще трябва да придобиете много нови знания. Какво може да се направи в този случай?

Може да научите основните характеристики на много професии безплатно като гледате образователни канали в YouTube. Едно начално ниво може да е достатъчно, за да завършите прости проекти и да спечелите първите си възнаграждения като фрийлансър.

Вече можете да учите онлайн от комфортната обстановка на дома си. След обучение ще получите сертификат, потвърждаващ вашата квалификация.

Помислете как да спечелите свои собствени клиенти

Съвети за фрийлансъри

Начинаещите привличат клиенти с ниски цени, но обикновено не дават гаранции за качеството на своята работа. Опитните фрийлансъри съвсем закономерно печелят повече пари, но те могат да покажат мащабно портфолио, положителни отзиви и препоръки от клиентите си.

Оценете нивото си и съответно задайте цена за услугите си на базата на него. Помислете какви са вашите силни страни и се съсредоточете върху тях, когато общувате с клиенти.

Например винаги сте точни и вършите работата навреме - това е много голямо предимство, защото е трудно е да се намери фрийлансър, който никога не нарушава сроковете за изпълнение.

Създайте си атрактивно портфолио

То трябва да съдържа представяне на вашите изпълнени поръчки, според което потенциалните клиенти ще вземат решение дали да работят с вас. Следователно наличието на портфолио е задължително!

Ако нямате опит и няма какво да покажете на клиентите си, може да започнете да работите безплатно, за да натрупате практически опит или да предложите много ниски цени. Идеята е, че това е само началото на вашата кариера като фрийлансър.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest