advice.bg»Статии»За дома»Почистване»Как да си направим домашен почистващ препарат

Как да си направим домашен почистващ препарат

М. ГеоргиеваМ. Георгиева
Новак
512019
Как да си направим домашен почистващ препарат
Спортна сива раница с USB порт - унисекс
Препоръчано за теб:
Спортна сива раница с USB порт - унисекс
30.00 лв.
Виж ››

Известно е, че домакинските почистващи препарати съдържат вредни химикали, които в големи количества могат да са пагубни както за околната среда, така и за здравето ни.

Ето няколко съвета как екологично да почистим дома си, какви са опасните активни вещества в препаратите за почистване, как да ги тестваме и как битовите химикали могат да бъдат заменени с домашни почистващи препарати, които сами сме направили.

Опасно почистване

Опасни почистващи препарати

За това колко много опасни фосфати се съдържат в измиващите и перилни препарати, се знае отдавна - в много страни домакинските химикали с тези вещества отдавна са забранени. Токсините на тези препарати са опасни за безгръбначните животни, рибите и другите водни обитатели.

При правилна работа на пречиствателните станции водата с фосфати от канализационната система не трябва да попада във водните басейни, но те не винаги работят ефективно и определен процент фосфорни съединения могат да се открият дори в пречистената вода.

Други химикали от домакинските препарати са опасни не само за околната среда. Например хлорът, съдържащ се в много избелващи продукти и дезинфектанти, често причинява заболявания на сърдечно-съдовата система, атеросклероза, анемия, хипертония.

Маслените дестилати са част от продуктите за почистване на метални повърхности и могат да повлияят неблагоприятно на зрението, нервната система.

Ако поръчката на екологично чисти продукти е трудна и скъпа, тогава, можете да направите почистването с помощта на народни средства. Всичко, което е необходимо за почистване на апартамента без вреда за здравето и околната среда, е да си припомним опита на нашите майки и баби. Иначе казано - да си направите домашен почистващ препарат сами.

Домашен почистващ препарат от естествени средства

Домашни почистващи препарати

Може да почистите лесно упорити и мазни петна, използвайки обикновена горчица на прах. Горчицата идеално обезмаслява повърхността и почиства.

За да премахнете упорити петна, може да използвате обикновена сода за хляб: трябва да добавите малко вода и да намажете петното с дебел слой сода, да я оставите да изсъхне и да изплакнете. Освен това можете да почиствате петна със сода не само от чинии, но и от всякакви други повърхности.

Содата също ефективно почиства и полира метални и пластмасови повърхности, благородни метали. Може да се използва за измиване и освежаване на хладилници, килими, тапицерия на мебели.

Можете да използвате етерични масла за дезинфекция на различни повърхности. Много от тях имат дезинфекционен ефект, така че просто добавете няколко капки ела, лимон или лавандулово масло в кофа с вода, за да сте сигурни, че вредните микроби ще бъдат унищожени.

За същата цел можете да използвате ябълков или винен оцет - те са отлични естествени почистващи препарати, безопасни за здравето и околната среда.

Оцетният разтвор (разтваря се една чаша оцет в 3-4 литра вода) перфектно премахва варовика и е подходящ за измиване на керамични плочки както на пода, така и по стените - основното след измиване е отново да избършете плочките с чиста вода.

Почистването на килимите може да стане лесно и без химикали - поръсете със сол, навлажнете метлата в топла сапунена вода и почистете, измивайки метлата в същата вода, когато стане мръсна.

Почистване на дома с естествени средства

За да направите цветовете на килима по-ярки, можете да изсипете воден разтвор на винен оцет в бутилка със спрей, да напръскате върху килима и след това да го почистите с влажна кърпа - повърхността му ще придобие свеж блясък и мекота.

От обикновения оцет можете да направите препарат за почистване на прозорци: просто разредете 2 супени лъжици оцет в 1 литър вода. За да поддържате прозорците чисти, можете да използвате парцал от микрофибър - той почиства повърхността без да оставя петна.

Също така домакините активно използват лимонов сок за почистване на прозорци и с него можете да премахнете ръжда, да полирате сребърни съдове, да премахнете петна от дрехи, порцелан.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest