advice.bg»Статии»За дома»Почистване»Как да се грижим за цветните дрехи?

Как да се грижим за цветните дрехи?

цветни дрехи

Сигурно считате, че белите дрехи са доста по-трудни за поддържане отколкото цветните. Не бъдете толкова уверени, защото цветните дрехи изискват нещо много важно - да съхраните яркостта на цветовете им. Спазвайте следните правила и ще установите, че това не е толкова сложна задача.

Основно правило при пускането на цветни дрехи в пералнята е да използвате само перилен препарат, предназначен за цветно пране. Ако използвате препарат за бяло пране, цветовете на дрехите ви много бързо ще избледнеят.

Обърнете внимание на факта, че цветните дрехи не е препоръчително да се перат на над 40 градуса, колкото и да са замърсени. Съблюдавайте упътването за пране на дрехите и материите - информация, която би трябвало да е дал всеки техен производител.

Когато пускате цветни дрехи в пералнята винаги трябва да ги разделяте на светли и тъмни, независимо дали използвате от цветоулавящите кърпички по време на прането им.

Тъй като вече споменахме цветоулавящите кърпички, е добре да добавим и че те се използват предимно когато имаме съмнение, че някои дрехи могат да боядисат останалото ни пране. Да, наистина вършат добра работа и успяват да "уловят" цветовете.

грижи за цветните дрехи

Все пак, когато искате да изперете някоя нова цветна дреха или материя, за която предполагате, че може да "пуска" цвят, винаги е по-добре да я изперете на ръка. Ценна хитринка е да добавите към водата, в която ще я накисвате, и малко оцет - той гарантирано ще запази цвета ѝ, а освен това и ще я омекоти.

В случай на появило се леке по някоя цветна материя, вие е добре да го обработите или със специален препарат против петна или отново с помощта на някои ценни домашни хитринки, като използването на оцет (вече открихте, че освен да омекотява и да предпазва цветовете, може да премахва и лекета! ). И в двата случая е препоръчително да пробвате първо действието на избрания от вас метод за премахване на лекета върху скрит участък на дрехата.

Към грижата за цветните дрехи важен фактор играе и простирането им. По-светлите тъкани е добре да бъдат изложени на пряка слънчева светлина, докато за тъмните е точно обратното - винаги ги обръщайте наопаки, когато ги простирате. Особено черните дрехи. По този начин ще съхраните цвета им за по-дълго време.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати