Как да изчистим загорелите тави?

Загоряла тава

Пределно ни е ясно как се измиват чаши и чинии, а ако разполагаме и с миялна машина, то подобна домакинска дейност никак не би ни затруднила. Тук обаче ще ви покажем какви методи на почистване можете да прилагате, когато се налага да се изправите пред измиването на силно загорели тави.

Измиването на загорелите тави, независимо от какъв материал са направени, става най-добре, ако те за известно време останат накиснати с топла вода и веро.

Понякога, особено по ъглите на тавите, остават загорели участъци, които не могат да бъдат премахнати по гореописания начин. Естествено, можете винаги да използвате синтетични препарати за почистването им, както и обезмаслители. Не забравяйте обаче, че много от тях са силно токсични, а пък онези, които са под формата на прах, не са никак подходящи за тавите, които са с незалепваща повърхност.

Има домакинства, в които масово се практикува използването на белина за измиване на силно загорели тави. С помощта на гъба те се натъркват с препарата, оставят се за половин час да престоят с него и едва след това се измиват. Тук отново ще напомним, че с белина е опасно да боравим заради всички химикали, които се съдържат в нея. Те вредят както на нас самите, така и на околната среда.

За да не рискувате собственото си здраве, по-добре използвайте домашните средства за изчистване на загорели тави. Мощно средство е ябълковият оцет, който освен това ще премахне и всички неприятни миризми на загоряло от тавите ви.

Чистене на загоряла тава

В тенджера налейте вода, кипнете я и добавете към нея оцет. Когато тя леко изстине, така че да не пари на ръцете ви, потопете в нея домакинска гъба и разтъркайте хубаво загорялата тава.

Оставете за около половин час сместа да подейства и после изплакнете, използвайки и веро. Тук е важно да уточним, че когато използвате домакинска гъба, трябва да сте много внимателни какъв вид тави ще почиствате, защото някои, като тефлоновите, могат лесно да бъдат надраскани, ако използвате телената страна на гъбата.

Друг вариант е да смесите оцет, вода и сода за хляб или сол и с тази смес да третирате загорелите тави. Това отново важи единствено за онези, които не са с чувствително на надраскване покритие, защото именно содата и солта могат да ги увредят.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати