Как се прави анализ на статия?

Как се прави анализ на статия?

Независимо дали сте студент, пишете за удоволствие или си изкарвате хляба с това, анализът на статия може да ви бъде от полза.

Търсите най-важната информация в текста? А може би искате да запомните колкото се може повече информация, защото ви е важно да я предадете по-късно? Каквато и да е причината, стъпките за анализ на статия, които ще изредим по-долу, ще ви послужат да подобрите тези си умения.

Разгледайте съдържанието

Някои статии имат съдържание, а други имат заглавия на отделните части в различен шрифт. Разгледайте ги набързо и вижте на какво набляга авторът в съответната статия. Може да се окаже, че не това ви трябва. И тогава ще се насочите към друга.

Може да се окаже, че ви трябва само определена част от статията. Например, ако подготвяте презентация относно "Анализ на статия" и четете различни източници, не всеки от тях ще е по темата или изцяло по нея. Ще трябва да разгледате само релевантната за вас информация.

Съдържанието също така помага да направите по-лесно резюме на това, което искате да представите във вашата статия или презентация, за да запознаете слушателите си.

Проучете терминологията

Докато четете статията може да се сблъскате с термини, които не знаете, или за които не сте сигурни. Проверете ги! И не само с общоприетото им значение, но и със специфичното във вашата област. Така ще звучите много по-компетентно.

Проучването на терминологията може да ви наведе на нов подход към анализа на проблема, който разглеждате. Така ще предоставите на читателите или слушателите си нова перспектива, за която не са чували.

Как се прави анализ на статия?

Направете кратко резюме

След като сте прочели цялата статия или частта, която ви е била нужна, идва ред на резюмето. То трябва да бъде представено с ваши думи, разбираеми за аудиторията, пред която ще излезете.

Защо е важно това? Защото то всъщност представя анализът и може да привлече или отблъсне хората, към които е насочено.

Мнение

Прочетеното е предизвикало някаква реакция от ваша страна. Формулирайте тази реакция и я облечете в думи. Защо сте съгласни с тези доводи, а не сте с другите? Дайте доказателства за това мнение.

Практическа насоченост

Ако правите презентация относно статията, която сте прочели, или пък искате да разкажете на хората за ново откритие, важно е да посочите практическата страна на анализа.

В днешно време ние се интересуваме повече от това как дадено нещо може да ни бъде от полза, отколкото от теории. Ето защо вашата задача като анализатор е изключително важна - да предадете на хората информацията в сбит, достъпен и практически вид.

Анализът на една статия няма просто да ви направи по-добри професионалисти независимо от сферата, в която се изявявате. Това умение ще подобри начинът ви на възприемане и мислене, ще ви даде способността да анализирате множество информация и да я синтезирате в достъпен вид. Като цяло може да се каже, че е добър начин да упражнявате мозъка си и да предавате знанието нататък.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest