Advice.bg»Статии»Компютри и технологии»Интернет»Най-лошите пароли за компютър, които никога да не ползвате!

Най-лошите пароли за компютър, които никога да не ползвате!

Най-лошите пароли за компютър, които никога да не ползвате!

Лесно е да се разбере защо хората искат обикновени пароли, които да запомнят лесно. Понякога обаче прекаляваме в стремежа си да се улесним максимално и за едното си удобство превръщаме личните си данни на компютъра в лесна плячка за хакерите.

Не става дума за явно любимата на българския чиновник парола аdmin, заради която личните данни на цялата държава изтекоха това лято в интернет, въпреки че и този случай е показателен.

Повод за казаното до тук е излязлата в началото на тази година класация на компания за киберсигурност DeviceLock за най-простите и лесни за разбиване пароли за 2019-та година.

Безспорен лидер на върха е паролата 123456. Този прост код е бил начело на класацията и през 2018 година, като отчайващо голям брой хора са го ползвали, за да защитят личните си компютри, пощи и системи.

Според компанията повече от 45 милиона души ползват споменатия код дори и в момента.

Престижното второ място в класацията за лоши пароли за компютър се държи от password, както и малко по-усложнените ѝ варианти password1, password123 и т.н.

В своеобразен пик се намира паролата qwerty през 2019 година, която от 9-то място през 2018 година се издига до номер три през изминалите 12 месеца.

В класацията следват няколко вариации на числата от 1 до 10. Най-лесните пароли са 123456, 123456789, 12345678, 12345, 111111 и 1234567.

На почетното десето място е паролата на романтично настроените iloveyou, която също толкова лесно може да бъде хакната.

Най-лошите пароли за компютър, които никога да не ползвате!

Тази класация се провежда за трети път. Тя е базирана на около 5 милиарда уникални двойки потребителски имена и пароли, които са станали публично достояние поради масирани течове на лични данни или хакерски атаки.

Техническият директор на компанията Ашот Хованисян споделя, че основната опасност е, че с помощта на общи пароли се улеснява достъпът до други услуги, които използват същата информация за вход.

Така ако веднъж е разбита паролата на пощата ви, това може да улесни хакерите до получат достъп за много услуги, например до интернет банкирането ви.

Един от най-простите начини да направите своя живот в дигиталния свят сигурен е да инвестирате в мениджър на пароли, което означава, че трябва да запомните само една.

След това програмата ще генерира дълги сложни пароли за всеки от вашите онлайн акаунти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest