advice.bg»Статии»Компютри и технологии»Хардуер»Как да възстановим повреден твърд диск?

Как да възстановим повреден твърд диск?

компютър с повреден твърд диск

Както всяко едно устройство, така и твърдият диск може да се повреди. В този случай е добре да сте запознати с възможните причини това да се случи, за да сте по-внимателни следващия път, но и да знаете как сами можете да го поправите.

1. Устройство и често срещани проблеми

Всеки твърд диск е съставен от няколко компонента. В долната част се намира контролната платка, която контролира самата работа. Вътре в херметически затворения корпус се намират металически и стъклени пластини, на които всъщност се съхранява цялата информация. Те се въртят върху шпиндела, а над тях е разположен блок от магнитни глави (BMG), който чете и записва информация.

Така например случайните удари могат да доведат до проблеми с работата на BMG или шпиндела, като така контролерът изгаря от получилото се пренапрежение и съответно некачественото захранване.

2. Спрете работа

При възникване на проблем с диска, е важно да спрете работата му възможно най-бързо. Поради повреди на механичната част, всяко едно следващо задвижване може само да влоши проблема. За да се увеличат шансовете да се възстанови устройството успешно и данните на него, не го използвайте, след като видите, че има някакъв проблем. Изключете компютъра, а в случай че ползвате външен твърд диск, тогава следва да го извадите безопасно и да изключите USB кабела.

3. Проверете диска

Ако по време на работата му чуете странни звуци, като например прещракване, тогава е най-добре веднага да се свържете със специалисти. В никакъв случай не го разглобявайте сами, тъй като така няма да е възможно сами да възстановите данните на него.

Ако подобно нещо не се наблюдава, тогава проверете устройството по следните начини:

- уверете се, че устройството е открито в BIOS;

възстановяване на повреден твърд диск

- свържете устройството към друг компютър;

- проверете диска с помощта на специални помощни програми.

4. Обърнете се към специалисти

Ако информацията за вас е много ценна, тогава се обърнете за помощ към специалисти, които ще ви помогнат да възстановят твърдия диск, но и да не се загуби ценната информация на него.

5. Опитайте сами да възстановите твърдия диск

Ако файловете и документите не са ви жизненоважни, тогава можете да опитате да възстановите устройството сами по следните начини:

Почистете контактите - както и при всички устройства, тук също може да се получи окисление на съединенията. Това може да доведе до некоректна работа на устройството и грешки. За да премахнете проблема, просто ги почистете с обикновена гумичка или с чист етилов спирт.

Замразете диска в хладилник - този вариант е само временен, но ще ви помогне да възстановите твърдия диск. Най-често се използва в качеството си на последен шанс, за да може да се копира бързо важната информация, но все пак имайте предвид, че след това устройство окончателно ще спре да работи.

Шансът в тези случаи не е голям, но все пак е възможно това да помогне. Имайте предвид, че първо трябва да възстановите информацията, която се съхранява на устройството.

Има много безплатни и платени програми за това. И все пак помнете, че възстановяването на диска не е толкова лесно, затова нашия съвет е по-добре да се обърнете към специалисти, които да ви помогнат с тази задача.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати