Advice.bg»Статии»Домашни любимци»Други животни»Грижи при отглеждане на червенобуза костенурка

Грижи при отглеждане на червенобуза костенурка

Мариана В.Мариана В.
Новак
5322
Грижи при отглеждане на червенобуза костенурка

Мнозина от онези, които дълго време се грижат за куче или за котка, са съкрушени, когато любимецът им почине. По тази причина все повече хора, решават да си вземат за домашен любимец червенобуза костенурка, с надеждата тя да живее дълго и щастливо заедно с тях.

Но преди да добавите нов член към домакинството си, вижте дали червенобузите костенурки са подходящи за вас и имате ли възможност наистина да им осигурите всички грижи, от които имат нужда.

Червенобузата костенурка е от рода на водните костенурки, тя е отличен плувец и обича да се припича на камъни, защото принадлежи към студенокръвните влечуги, чиято температура се определя от тази на околната среда.

Искате ли дълго да се радвате на този симпатичен домашен любимец, трябва да му осигурите три основни неща - топлина, подходяща вода и чиста вода. Освен това трябва да бъдете отговорни към животинката и да не поверявате грижата за нея на дете, а само в ръцете на възрастен.

Ето какво трябва да знаете за отглеждането на червенобуза костенурка!

Грижи при отглеждане на червенобуза костенурка

Когато червенобузата костенурка се излюпи, тя е дълга една около 2.5 см. Но ако полагате добри грижи за нея, тя може да порасне до 30 см. Все пак имайте предвид, че едва ли някой ще ви предложи червенобуза костенурка с диаметър по-малка от 10 см.

Домашно отглежданите червенобузи костенурки могат да достигнат полова зрялост на възраст около 2 - 4 години, докато в природата започват да се размножават чак след 6-7 година.

Подобно на много други представители на животинския свят женските екземпляри са по-едри от мъжките. От своя страна, мъжкарите имат по-дълги опашки и много дълги предни челюсти.

Когато за пръв път доведете червенобузата костенурка вкъщи, тя може да остане скрита в черупката си за няколко дни, но след това ще започне да свързва появата ви с доставянето на храна и скоро ще започна да ви чака с нетърпение.

Трябва да сте много внимателни, когато гушкате или се радвате на своя нов домашен любимец. Миловидните костенурки може да ви ухапят, ако се почувстват застрашени, затова дръжте земноводното здраво с двете си ръце.

Не забравяйте, че ако изпуснете костенурката на земята, има опасност тя да пострада много сериозно, дори фатално. Не забравяйте, че преди и след като гушкате костенурката, задължително трябва да си измивате ръцете.

Ако решите да се грижите за червенобуза костенурка, то е добре да се опитате да ѝ осигурите условия на живот, които максимално наподобяват естествената среда. Костенурката има нужда от вода за плуване, суха топла част, където да се препича, както и постоянна топлина.

Грижи при отглеждане на червенобуза костенурка

Не слагайте костенурките в аквариум от акрил, който лесно се драска, вместо това им осигурете хубав и просторен стъклен аквариум, в който да се чувстват уютно. С нарастването на възрастта и размерите на костенурката, трябва да осигурявате и достатъчно пространство, което да обитава. Достигналите полова зрялост екземпляри ще имат нужда от поне 200-литров аквариум.

Един от най-важните показатели за здравето на червенобузата костенурка е наличието на неизядена храна в клетката, урина и изпражнения във водата.

Усетите ли неприятна миризма, която идва от аквариума на костенурката, се погрижете да смените водата ѝ, като е препоръчително да заредите дехлорирана вода. Честотата на смяната на водата зависи от това къде храните костенурката, като при всички случаи смяната не бива да е по-рядка от веднъж седмично.

Подсигурете качествена храна на червенобузата костенурка и ще ѝ се радвате дълго. Малките костенурчета обичат да хапват месце, докато възрастните екземпляри са всеядни.

Подобно на останалите домашни любимци и червенобузите костенурки боледуват. Те може да имат проблеми с възпаления от мръсна вода, липсата на витамини, възпаления на дихателните пътища, гъбични инфекции и др. Да се грижиш за червенобуза костенурка може да се окаже обаче доста солено удоволствие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest