Advice.bg»Статии»Домашни любимци»Котки»Котките ядат ли змии

Котките ядат ли змии

Котките ядат ли змии

Ако котката ви е хванала змия, то трябва ли да се тревожите и опасно ли е това за животното? Разбира се, че като отговорен стопанин, няма как да не ви вълнува това, ако сте се сблъскали с тази ситуация.

И така, въпреки че някои котките ядат змии и са много добри ловци, това не значи, че е добре те да ловуват и да поглъщат тези животни. Това е много опасно за тях по ред причините.

Защо е опасно котките да ядат змии?

1. Змията може да е отровна

Котките нямат изграден имунитет срещу отровата на змията, въпреки че та са по-устойчиви към нея в сравнение с човека и кучетата например. Резултата от отровата зависи в голяма степен от възрастта на котката, нейното здравословно състояние и вида на самата змия.

2. Може да травмира любимеца ви

Дори ако не е отровна змия, то тя може доста силно да ухапе питомеца ви. И въпреки че са малки, раните на котката могат лесно да се инфектират, което води до ред други усложнение за животното.

3. В змиите се съдържат различни паразити

Опасност от здравословни проблеми при котката ви приятели отново има, особено ако котката е домашна, тъй като тя има по-слаб имунитет в сравнение с уличните котки например.

Не е добре котката ви да яде змии

Какво да правите, ако котката ви яде змия?

Ако котката ви е хванала змия и гордо ви я носи като трофея на смелостта си, вие трябва незабавно да направите следното:

- Убедете се, че тя е мъртва;

- Огледайте я и ако можете, определете дали е отровна;

- Огледайте питомеца си за ухапвания;

- Ако забележите ухапване, веднага заведете любимеца ви на ветеринар, като задължително вземете тялото на змията със себе си, за да се уточни нейния вид.

- Ако няма ухапване, тогава дайте на котката си препарат против глисти и внимателно наблюдавайте нейното поведение и самочувствие в следващите няколко дни. Ако се появят тревожни симптоми, веднага посетете лекар.

За съжаление, много често котките умират от ухапване на змия. Тази опасност е незначителна, ако любимецът ви е домашен и не го извеждате навън. В случай обаче че имате котка на вилата си например, и тя излиза често в двора, тогава е важно да знаете тези особености и веднага да потърсите ветеринар. При тези ситуации и ако е била отровна змията, тогава всяка една минута може да е животоспасяваща за котката ви. Не ви съветваме и да давате на котка да яде змия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Популярни