advice.bg»Статии»Домашни любимци»Кучета»Помощ, кучето трепери и не яде

Помощ, кучето трепери и не яде

Кучето не яде
Повод за куче, розов, 5 метра, до 15 кг
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Повод за куче, розов, 5 метра, до 15 кг
18.50 лв.
Виж ››

Треперенето на животните може да е предизвикано от различни здравословни причини. Някои от тях са напълно естествени и са по-скоро особеност на кучетата. Така например дребните породи кучета често са много емоционални и това може да е причината, че треперят. Ако обаче забележите, че кучето трепери и не яде, животното има нужда от помощ.

Защо трепери кучето?

От учебниците по биология може би помните, че треперенето е безусловен рефлекс. Така например може да е проява на емоционално вълнение: агресия, радост и други. След силните емоции тялото все още може да трепери.

В случай че забележите треперене при кучето си, тогава обърнете задължително внимание и на неговото самочувствие.

Наблюдавайте за следните признаци при любимеца си:

- кучето не яде и не пие;

- Повишена телесна температура;

- Кучешката козина не е толкова блестяща;

- Кожата на кучето може да започне да се бели;

- Тахикардия (ускорена сърдечна дейност);

- Цианоза на лигавиците;

- Разстройство или повръщане при кучето;

- Изведнъж кучето е агресивно или напротив - да е летаргично.

Кучето трепери

В случай че кучето ви има 2-3 симптома от изброените, задължително посетете ветеринарна клиника. Причините могат да са различни - отравяне на кучето, проблеми със сърцето, заболяване на нервната система, топлинен удар и други. Важно е да се постави своевременно точна диагноза и да се предприеме лечение.

Ако кучето не се храни и трепери, а заедно с това изпитва болки, тогава това състояние е изключително опасно и може да е предизвикано от ухапването на кърлеж, който може да е бил заразен.

Заболяването протича много бързо и след 15 минути след ухапването, кучето започва да трепери много силно, ускорява се дишането, започва да губи равновесие и не може да стане. Урината става червеникава. При потвърждаването на диагнозата, трябва незабавно да се постави противовирусна инжекция.

Причините за тези симптоми могат да са различни патологии, а също така дори и наличието на глисти, което също е доста опасно за кучето. Не бива да смятате треперенето и липсата на апетит за патология, тъй като това са симптоми, че нещо в организма не е наред, а не заболяване.

Ако забележите, че внезапно кучето ви трепери без причина и не иска да се храни, тогава трябва да се убедите, че това не е свързано с някакъв здравословен проблем и своевременно да се обърнете за помощ към ветеринар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Популярни