Advice.bg»Статии»Домашни любимци»Кучета»Помощ, кучето залита и пада

Помощ, кучето залита и пада

Ако кучето ви залита и пада, потърсете ветеринар

При животните, подобно на хората, често се срещат неврологични проблеми, като например загубата на координация. Появата им може да предизвика доста трудности и проблеми за стопанина. Ако забележите, че кучето залита и пада понякога, тогава трябва веднага да се обърнете към специалист за консултация и точна диагностика.

Трябва да се отбележи и това, че подобни явления говорят за доста сериозни функционални нарушения в организма на животното. Проблемът може да се задълбочи още повече, ако не му обръщате внимание и чакате всичко да се оправи от само себе си. Другата сложност е това, че все пак кучетата не могат да говорят и няма как да споделят за проблема си.

Затова е много важно редовно да следите състоянието на домашния си любимец и редовно да го водите на профилактични прегледи. Патологиите от страна на нервната система често се обединяват от специалистите под думата "атаксия".

В интерес на истината, еднозначен отговор, какво е "атаксия" е съществува, тъй като това понятие може да включва в себе си различни симптоми от страна на нервната система. Ето и най-честите симптоматика наред с внезапното залитане и падане на кучето:

Кучето залита и пада

- Загуба на координация, която най-често настъпва внезапно;

- Различни ситуации, които са свързани със загубата на равновесие;

- Кучето трепери;

- Срещат се даже ситуации, при които животното може да падне без никакви видими причини.

Като цяло атаксията при кучетата се разделя на три типа:

- Вестибуларна;

- Сенситивна;

- Церебрална.

Ако се докаже, че говорим за нарушение в нервната система, тогава е важно да пригодите дома си за тази цел. Все пак, ако кучето ви падне неудачно и на твърда повърхност има голяма опасно от наранявания. Не бива да има остри ъгли или опасни предмети, тъй като с времето състоянието на животното може да се влоши, дори ако се спазва стриктно лечението на ветеринаря.

Не бива сами да се стараете да поставите диагноза на куче, което залита и пада. Все пак това е медицинска тема и само истински специалист може да се справи със задачата, както и да избере подходящото лечение в зависимост от ситуацията. Както може би и сами се досещате, начините на лечението са различни в зависимост от причините за появата на неврологичния проблем при кучето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest