Кои са често допусканите грешки при пране?

Кои са често допусканите грешки при пране?
Снимка: advice.bg

Да заредиш пералнята и да избереш правилната програма не е никак трудно, само трябва да знаете какво и колко пране ще сложите, да изберете подходящите препарати, да изберете правилната температура, да сте сложили правилно сортираното пране и да сте се съобразили с оборотите на центрофугата.

Има някои често допускани грешки при пране, които не само ще ви попречат да изперете качествено, но също така може да станат причина дрехите ви да бъдат увредени в процеса, в някои случаи непоправимо.

Първото и най-важно правило при пране е да сортирате правилно прането. Има много статии по въпроса как се сортира пране, всичко се свежда до това да разделите прането правилно по цветове, според материите, според указанията на производителите и според самите материи на дрехите.

Втората най-често допускана грешка при прането е зареждането на пералнята с твърде много или твърде малко дрехи.

Преди да напълните пералнята догоре, проверете в указанията за употреба максималното количество пране. Съобразете се указаното там - не превишавайте в никакъв случай посоченото.

Малцина обаче знаят, че има и минимално количество пране, което трябва да бъде заредено в барана на пералнята - не само за да бъде изпрано както трябва, но и за да не се увреди пералнята. Това количество е около 1.5 - 2 кг.

Дори и най-модерните съвременни перални имат нужда от перилни препарати, за да свършат качествено работата си. Затова при зареждане на пералнята с препарати или омекотители се съобразявайте с количеството на прането и неговата степен на замърсеност, като не изпадате в крайности.

Зареждането на прекалено количество препарати и също толкова неправилно, колкото и поставянето на недостатъчно количество.

По-слабо замърсените дрехи може да бъдат пуснати и на някоя от кратките програми, които много перални машини предлагат. Избягвайте да перете черни или червени дрехи с наситени цветове, защото те много лесно избеляват при по-продължително пране.

Независимо каква програма сте избрали, препоръчително е петната върху дрехите да се обработват възможно най-скоро след получаването им.

Финото лично бельо, дантелените сутиени, сатенените чаршафи и др. трябва да се перат много внимателно. Подобни вещи не бива да бъдат пускани в пералнята заедно с останалите дрехи. Обикновено се препоръчва те да се перат само ръчно, но ако не искате да перете на ръка, тогава изберете някои от специалните програми за деликатно пране. Хубаво е специално за сутиените да използвате специалните торбички, които ще ви помогнат да ги предпазите от деформация.

Пухените якета, завивките с естествен пух и други такива дрехи трябва да се перат заедно със специални топки, които ще спомогнат за по-правилното разпределение на пуха.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати