Как да премахнем петна от восък?

Как да премахнем петна от восък?
Снимка: advice.bg

Мечтата на всяка домакиня е да има на разположение един универсален препарат, подходящ за всякакви повърхности, с чиято помощ само след първото третиране да се премахват всякакви петна.

Но докато учените успеят да го изобретят, ще се наложи да прилагаме различни техники за премахване на петна от восък.

Премахването на восък от различни повърхности изисква различни препарати и подход. Общото между всички тях е, че трябва да оставите восъкът да се втвърди напълно преди да пристъпите към премахването му.

За премахване на восък от текстил в това число мокети и килими, първо трябва да премахнете по-големите парчета с помощта на предмет, който няма да разкъса плата. След като сте премахнали достатъчно количество от восъка, поставете върху останалото дебела хартиена салфетка и я изгладете със силно нагорещена ютия.

Топлината ще разтопи восъка, а хартията ще го попие, не позволявайки му да остане върху нишките на плата. Това е приложимо също при премахване на петната от восък от пердета, дамаски и покривки. Ако восъкът е бил цветен, тогава след премахването му е добре да изплакнете мястото с препарат за почистване на съдове.

Почистването на восък от плочки или теракота е лесна работа. Първо внимателно отстранявате толкова засъхнал восък, колкото можете, като за това използвате шпатула или друг предмет, който няма да надраска повърхността. Остатъците от восък се отстраняват с помощта на обезмаслител или препарат с високо съдържание на спирт и упорито търкане с кърпа.

Ако восъкът е попаднал върху дървена повърхност, отново може да прибегнете до шпатула, с чиято помощ да отстраните максимално количество восък, преди да третирате мястото с хладка сапунена вода до пълното отстраняване на всички следи от восък.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати