Как се размразява хладилник?

Как се размразява хладилник?
Снимка: advice.bg

Малко са съвременните домакини, които си спомнят колко тежка беше процедурата по размразяване на хладилника преди няколко десетилетия. Тогава процесът на размразяване включваше не само премахване на снежната покривка, която покрива изпарителите и слез това да ги обръща с дъното нагоре. И това да се повтаря всеки месец.

Днес повечето от съвременните хладилници разполагат със съвременна система за саморазмразяване, която не позволява обледяване на изпарителите. Така нуждата от размразяването и почистването им е само един или два пъти годишно.

Колко често ще трябва да размразявате хладилниците зависи от това колко често отваряте камерата. Честите отваряния на вратата покачват влажността в хладилника, което довежда до обледяването на камерата.

Самото обледяване не вреди на хладилника. Тъй като обаче ледът има ниска топлопроводимост, това влошава замразяването на храните, защото възпрепятства нормалния топлообмен между изпарителя и самите продукти.

При размразяването на хладилника трябва да оставите продуктите да се отлепят от страните, да не се опитвате да ги извадите със сила, ако са блокирани със сняг или лед, защото има опасност да повредят обшивката или елементи от хладилника.

Размразяването започва с изваждането на всички продукти от камерата и хладилната част. Онези продукти, които могат да се развалят бързо, се поставят в кутия или в съд със студена вода.

Уредът се изключва от електрическата мрежа, вратичката се оставя отворена, а на дъното на хладилника и на камерата се оставя дебела кърпа, която да попива разтопения лед.

Може да ускорите процеса по размразяване на хладилника, като поставите в камерата съд с топла вода. В никакъв случай не се опитвате да свалите леда с остри предмети, защото може да повредите стените на камерата или изпарителя.

Когато ледът се разтопи, подсушете хладилника и камерата, измийте ги добре и включете отново уреда.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати