Как се почиства восък

Как се почиства восък
Снимка: advice.bg

Една романтична вечеря на свещи лесно може да се превърне в истински кошмар за неопитната домакиня на следващия ден, когато се налага да почисти от различни повърхности останалите от восък петна.

Почистването на петна от восък не е толкова трудно, колкото може да ви се стори и не е нужно да леете сълзи по любимия си килим, покривка, дреха или паркет.

В зависимост от това, къде се намират петната от восък, повърхностите се третират по различен начин. Общото правило, което важи за всички повърхности е - оставете восъкът да засъхне напълно, преди да се опитате да го отстраните.

Засъхналият восък се премахва много по-ефективно. Също така трябва да имате предвид, че петната от бял, неоцветен восък се чистят значително по-лесно от петната от цветен восък.В никакъв случай не бива да се опитвате да изстържете восъка с остър предмет, защото има опасност да нараните почистваната повърхност.

Почистване на восък от килим или мокет

По-големите капки восък се отстраняват с помощта на дръжката на нож или вилица, или друг предмет, който няма да нарани, скъса или пробие тъканта. След това поставете дебела хартиена салфетка и минете отгоре няколко пъти с добре нагорещена ютия.

Със същата практика може да премахнете восък и от други тъкани, покривки, пердета и дрехи. Ако восъкът е бил цветен, след отстраняването му почистете мястото с препарат за миене на съдове.

Почистване на восък от дървени мебели, паркет

От дървени повърхности восъкът се премахва с помощта на шпатула. Препоръчително е преди това върху восъка да поставите парче лед, което да охлади максимално парчето восък и да го втвърди.

Използвайте хладка сапунена вода, за да измиете мястото, от което сте отстранили восъка и след това подсушете.

Почистване на восък от теракота, плочки

От плочки или теракота восъкът се премахва с помощта на обезвмаслител. За отстраняването може да използвате също етилов спирт и стара четка за зъби. Не забравяйте преди това да охладите восъкът с лед.

Това бяха нашите съвети за премахване на восък от различни повърхности. Надяваме се, че сме ви били полезни!

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати