Колко години живее котката?

Колко години живее котката?
Снимка: advice.bg

Казват, че кучетата са най-добрият приятел на човека, но котките са онези, които могат с лекота да ни влязат под кожата и да ни накара да се грижим всеотдайно за тях и да ги обичаме.

Ако сте горд собственик на опашат и мъркащ пухкавелко, със сигурност бихте искали да знаете колко време ще имате на разположение с него.

Каквото и да сте чували за котките, трябва да сте наясно, че те нямат девет живота, нямат и шест, те имат само един-единствен живот, затова е добре да полагате качествени грижи за котките.

Средната подължителност на живота на котките е между 14-16 години, като тя може да се определи от редица фактори.

На първо място е качествената храна. Ако искате вашият любимец да се радва на дълъг и щастлив живот, осигурете му качествена храна, като не му давате остатъци от трапезата или неподходящи за диетата му неща.

Не прекалявайте с лакомствата и се погрижете вашият любимец да поддържа здравословно тегло.

За дълголетието на вашата котка от ключово значение е балансираният прием на течности. Ако писаната предпочита суха храна, трябва на всяка цена да ѝ осигурите съдинка с вода, до която котката да има достъп.

Котките, които хапват консерви, нямат толкова изявена нужда от вода.

Вторият ключов фактор за дълтолетие при котките е движението. Тъй като за разлика от кучетата, котките не излизат на разходка и обикновено са затворени у дома, трябва да осигурите на котката възможност за движение, упражнения, трябва да има на разположение играчки.

И ако 14-16 години ви се виждат твърде кратък период за продължителност на живота на котката, то си струва да отбележим, че световният рекорд за най-дълголетна котка принадлежи на Крем Пуф от Остин, Тексас. Тази котка е живяла 38 години и 3 дни!

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати