Advice.bg»Съвети»Заразен ли е херпес зостер?

Заразен ли е херпес зостер?

Заразен ли е херпес зостер?

Херпес зостер е болезнено заболяване, което предизвиква сериозен дискомфорт и сърбеж.

Въпреки че мнозина смятат, че е силно заразен, истината е малко по-сложна и комплексна. Заболяването е вирус, който сам по себе си е заразен, но той е еволюция на познатата варицела.

Какво представлява херпес зостер

Херпес зостер, познат също като херпес вирус, е причинен от вируса Varicella zoster, който е същият вирус, който причинява варицела (леща). След като човек преболедува от варицела, вирусът остава в тялото му, обикновено в нервните клетки. Години по-късно, при отслабване на имунната система, вирусът може да се активира отново и да предизвика херпес зостер.

Заразен ли е херпес зостер

Херпес зостер сам по себе си не е заразен в смисъла, че не може да се предаде директно от един човек на друг. Въпреки това човек с активен херпес зостер може да предаде вируса Varicella zoster на някой, който никога не е имал варицела. Този човек няма да развие херпес зостер, а варицела. Вирусът се предава чрез пряк контакт с течността от мехурчетата на херпес зостер. След като мехурчетата образуват корички, рискът от заразяване намалява значително.

Как се предава вирусът на херпес зостер

Вирусът Varicella zoster се предава чрез контакт с откритите мехурчета на човек с херпес зостер. Това означава, че докосването на мехурчета или предмети, които са били в контакт с тях, може да доведе до заразяване. Рискът от заразяване е по-висок за хора със слаба имунна система, бременни жени и новородени, които никога не са били изложени на вируса преди.

Симптоми и проявления

Основните симптоми на херпес зостер включват болка, сърбеж и обрив с мехурчета. Обривът обикновено се появява на една страна на тялото и следва линиите на нервите. Болката може да бъде интензивна и предхожда обрива с няколко дни. След като мехурчетата се спукат и образуват корички, симптомите започват да отшумяват, но болката може да продължи седмици или дори месеци.

Предпазни мерки

За да се предпазите от разпространение на вируса Varicella zoster, трябва да избягвате контакт с мехурчетата на заразените лица. Ако вие сте заразени с херпес зостер, трябва да покривате обрива, да избягвате да го докосвате и редовно да миете ръцете си. Освен това избягвайте контакт с хора, които са по-уязвими към инфекцията, като бременни жени, новородени и хора със слаба имунна система.

Ваксинацията е друг ефективен начин за предпазване от варицела и херпес зостер . Ваксината срещу варицела се препоръчва за деца и хора, които никога не са боледували от варицела. За възрастни над 50 години съществува ваксина срещу херпес зостер, която значително намалява риска от развитие на заболяването и усложненията от него.

Лечението на херпес зостер включва антивирусни лекарства, които са най-ефективни, ако се започнат в рамките на 72 часа от появата на обрива. Антивирусните лекарства като ацикловир, фамцикловир или валацикловир могат да намалят тежестта и продължителността на болестта. Болката може да бъде контролирана с болкоуспокояващи лекарства, кремове или лепенки, които съдържат лидокаин, или с по-силни медикаменти, предписани от лекар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати