Advice.bg»Съвети»Какво е фотополимерна пломба

Какво е фотополимерна пломба

Какво е фотополимерна пломба

Фотополимерните пломби са група материали, които се втвърдяват при излагане на ултравиолетова светлина. Оттам идва и другото им име – светлинно полимеризирани. Те са най-популярните в стоматологията в момента материали за пломбиране на зъби.

Фотополимерните пломби са практични, устойчиви на износване, перфектно запълват кухините, които остават след премахване на увредените тъкани от зъболекаря. Като се има предвид, че материалите се втвърдяват само под въздействието на ултравиолетово лъчение, специалистът може да работи с тях, придавайки желаната форма, внимателно запълвайки кухината на зъба без страх от преждевременно втвърдяване.

Съставът на фотополимерните пломби включва светлинно втвърдяващ се полимер и насипен пълнител. Случаите на разрушаване на пломбата или пълната ѝ загуба са много редки, тъй като материалите са здраво прикрепени към зъбните тъкани. В много отношения експлоатационният ѝ живот зависи от грижите, консумираната храна, твърдостта на храната. Сериозните механични повреди могат да доведат до пукнатина в или до разцепване. При правилна грижа една такава пломба може да издържи около 5-7 години.

Дори ако е била повреден, можете да се отървете от този проблем във всеки стоматологичен кабинет. Ако повредата е малка, в повечето случаи пълнежът не се отстранява напълно, а само се възстановява със същите вещества, които са били използвани за пълнене. Независимо от това всеки случай е индивидуален, така че тактиката на лечение се определя от лекаря.

При слагането на фотополимерни пломби се възстановяват всички функции на зъбите, включително естетическият компонент. Те не носят чувство на дискомфорт, не пречат.

Поради факта, че пълнежът е направен във всякакъв цвят, е възможно точно да се възпроизведе цветът на зъбните тъкани. Ако е необходимо, плънката може да бъде полупрозрачна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати