Advice.bg»Съвети»Какво е купажно вино

Какво е купажно вино

Какво е купажно вино

Виното е най-известната и любима напитка в световен мащаб. Този продукт има безценни вкусови качества, които го превръщат в свещен и дори обожествяван символ в древни времена.

Виното се приема за изискано, нежно и фино питие, което покорява милиони сърца със своите вкусови качества. Това е причината да бъде една от най-широко разпространените домашни приготвени напитки. Мнозина предпочитат да приготвят виното си сами и да усъвършенстват сами това изкуство.

Производството на вино е всеобхватен и трудоемък процес, изискващ съответните знания и умения. Една от особеностите, свързани с винопроизводството, е купажирането.

Какво е купажирано вино

Купажът или купажирането е процес на смесване на няколко вида вина. Те се смесват при определено съотношение и финалният резултат е ново вино. За целта могат да се комбинират два или повече сортове вина, като най-честите причини за извършване на купажа са да се постигне по-добър вкусов баланс, да се стандартизира продукта или да се постигне определен стил на виното.

Купажирането може да служи за подобряване на цвета, трайността и аромата на вината. То може и да се прилага, когато целта е да се съхрани спецификата на виното. Купажирането е сложен процес, тъй като се изискват необходимите знания относно:

- Климат – обикновено сортовете грозде, които са адаптирани към един и същ климат, си подхождат да бъдат съчетани в купаж;

- Традиция – купажът зависи от традицията и от нормите, установени по отношение на смесването на съответните сортове;

- Съотношение – изискват се определени техники и теоретични познания относно правилното съотношение на смесваните вина.

С добро купажно вино може да сготвите си любимите си ястия като:

- винен кебап;

- отбрани френски рецепти.

- карантия с вино;

- паста с вино;

- десерти с вино.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати