advice.bg»Съвети»Как се прави звуков модел на дума?

Как се прави звуков модел на дума?

EvgeniaEvgenia
Новак
21
Как се прави звуков модел на дума?

В първи клас, когато детето все още не познава буквите, се научава, като за начало да прави звуков анализ на думите. Това е така нареченият предбуквен етап. По-късно с въвеждането на всяка нова буква се преминава към звуково-буквен анализ.

Когато правим звуков модел на думата и работим с по-малки деца, използваме различни цветове за гласните и съгласните звукове, които детето вече разпознава.

С червен цвят обозначаваме гласните звукове, със син цвят съгласните. За целта могат да се ползват цветните пръчици за смятане. След като детето запомни кой цвят за кой звук се използва, може да се въведе понятието звуков модел на думата.

Трябва да се обясни на детето, че когато се прави звуков модел, първо, се откриват звуковете в състава на думата и след това се определя техният брой. След това се обозначава последователността на звуковете, като за всеки от тях се използва съответният цвят.

Когато правим звуков анализ на всяка дума, първо, трябва да се постави акцент, след това да се раздели думата на срички. Преброяват се буквите в една думата и звуците. Следващата стъпка е постепенен анализ на всеки звук. След това се изчислява колко гласни съдържа анализираната дума и колко съгласни. В началото е по-добре за децата да се дават прости едносрични думи за анализ, например имената: Соня, Мима, Оля и др.

Например:

Буквите “ю” и “я”, са два звука, когато стоят в началото на думата:

Юлка – 4 букви и 5 звука

Буквите “ю” и “я”, са два звука, когато стоят след гласна:

Каюта – 5 букви и 6 звука

Буквите “ю” и “я”, са един звук, когато стоят след съгласна:

Вяра – 4 букви и 4 звука и т.н.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати