Advice.bg»Съвети»Колко години издържат панелните блокове

Колко години издържат панелните блокове

Колко години издържат панелните блокове

Панелните блокове са най-старите форми на жилищни сгради. Техният строеж започва през 60-те години на 20 век. Днес не се осъществяват постройки за подобни сгради. Те са заместени от нови жилищни комплекси от кооперации. Въпреки това, панелните блокове също се модернизират през новия век чрез различни проекти за саниране.

Панелните блокове са издръжливи структури, които имат значителна височина. В България те представляват 25% от жилищната застроена площ и са общо 700 000. Въпреки това възникват редица спорове за тяхната обезопасеност, тъй като някои от българските панелки са над 50-годишни. Вследствие на това се проявяват индикации за нуждата от спешна строителна намеса: напукана мазилка, течове по таваните, ронене от терасите и др. конструктивни проблеми. Затова съществува срок на годност на българските панелни блокове. Повечето специалисти в областта се обединяват около мнението, че най-уместният срок на годност е 50 години. Според други обаче, надеждният срок може да стигне и до 100 години.

За да се укрепят панелните блокове и да бъдат безопасни за използване, то в последните години се осъществяват проекти за саниране. Това е процес на обновяване, чрез който се изгражда топлоизолация и се подменят електроснабдителните, водоснабдителните и отоплителните системи в съответните жилищни сгради. Тези проекти се финансират, както от европейски средства, така и от националния бюджет. По този начин всяка сграда добива модернизиран и надежден вид, без да се налага да се разрушава.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати