advice.bg»Съвети»Какво е дистроник и как работи?

Какво е дистроник и как работи?

Violeta MitevaVioleta Miteva
Новак
11
Какво е дистроник и как работи?

Съвремието, в което живеем се развива с изключително бързи и динамични темпове. Автомобилната индустрия не остава назад. Все повече коли от висок клас се произвеждат с дистроник система, която до скоро бе екзотика, но вече е доста по-често срещана.

Но какво представлява дистроник системата накратко. Дистроник е устройство, благодарение на което чрез радари и сензори се определя разстоянието, което автомобилът ви трябва да спазва от колите пред вас, за да се избегне сблъсък.

Веднага щом бъде разпозната по-бавно движеща се кола пред вашата, дистроник системата регулира автоматично скоростта и спазва избраното, предварително зададено разстояние.

Дистроникът, сам по себе си, е приспособление с изключително малки и компактни размери, разположено обикновено зад емблемата на автомобила. За съжаление това го прави и доста привлекателен за немалко автокрадци и е добър вариант да се помисли за допълнително укрепване. Все повече сервизи предлагат тази услуга, която би спестила неприятностите от евентуална кражба.

Самото устройство, с помощта на радарни сензорни свойства, следи за отстоянието на вашата кола спрямо другите участници в движението. Обикновена дистроник системата се активира през волана като се задава скоростта, с която искате да се движите. Оттам също може да определите и на какво отстояние искате да сте от движещите се коли пред вас. Това става чрез избор от няколко фабрично програмирани позиции, като просто се спирате на тази, която най-много ви допада.

Така системата се активира и извършва всичко останало вместо вас. Автомобилът се движи със зададената скорост до момента, в който колата пред вас не намали, което дистроник асистентът разпознава, следва отнемане от скоростта на вашата кола и спазване на зададената дистанция.

Когато предварително са програмирани скоростта и разстоянието, система от няколко радара непрекъснато следи пътя и другите участници в движението. При някои модели това се извършва от няколко радара, а при други - от сензорни лазери, които проследяват пътя до 200 м пред вас. Системата непрекъснато изчислява и адаптира. Засичайки препятствие пред себе си, автомобилът адаптира скоростта, с която се движи чрез софтуерни управляващи системи.

Това води до корекция в подаването на газ или връщането на предавка при автоматичен режим на движение. Системата може да алармира със звуков или светлинен сигнал и при липса на реакция отстрана на водача, да активира спирачната система автоматично, с което да бъде избегнат пътен инцидент. По този начин се обира и високата скорост. При някои модели автомобили скоростта може просто да намали, при други да доведе до пълно спиране на колата.

Дистроник системата ви осигурява още по-голямо комфорт и сигурност, когато сте на път. Дали на магистрала или в ежедневен градски трафик тя ще гарантира един внимателен шофьор, управляващ атомобила си перфектно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати