advice.bg»Съвети»Kакво означава локдаун?

Kакво означава локдаун?

Kакво означава локдаун?

Неслучайно думата локдаун е дума на годината за 2020 според английския речник Колинс. Вероятно всеки от нас е чувал поне веднъж в последните няколко години тази дума и това е напълно в контекста на ситуацията с Ковид-19.

Терминът локдаун започва все по-често да се употребява както в английския, така и в американския речник. С него се обозначава период на изцяло или частично затваряне на сграда, регион или държава, заради наличието на обществена заплаха. Първоначалните поводи за употреба на това понятие са инциденти като стрелби или терористични атаки в сгради или на държавно ниво.

След като е обявен локдаун, всички хора в рамките на застрашеното пространство, трябва да останат в домовете си или в съответните сгради и да не напускат при никакви обстоятелства. Локдаунът затваря хората, там където са били по време на разразилата се заплаха. Ако са били в епицентъра на събитието, то се налага да останат там до друго нареждане на съответните органи.

От повята на Ковид-19 локдаунът се използва за затварянето на цели градове или държави поради големия брой заразени с вируса. В този случай гражданите не могат да напускат домовете си освен за строго определени случаи като пазаруване, ходене на работа или банкиране. Съществуват различни степени на локдаун, като могат да варират от частичен до държавен. Това се определя от сложността на ситуацията и от решенията на всяка държава.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати