advice.bg»Съвети»Какво е идеална част от имот?

Какво е идеална част от имот?

Какво е идеална част от имот?

Обикновено, когато закупувате имот, попадате на голям обем информация и то в повечето случаи подвеждаща. Затова трябва добре да отсявате достоверните факти. Най-важният аспект от планирането на подобна инвестиция е квадратурата на жилището. Затова трябва да бъдете наясно колко метра площ ви предлагат за съответната сума и да прецените дали офертата си струва.

Идеалната част от имота е най-добрият индикатор за това дали цената на имота е разумна. С това понятие се обозначава тази площ от жилището, която ще бъде изцяло законово ваша. Това значи, че можете да се разпореждате с нея, да я продадете, ипотекирате, ремонтирате и т.н.

Много хора бъркат понятието идеална част от имот с реална част от имот. Разликата е, че реалната част е обособена чрез граници, точни размери на площта и съответно съседи на тази площ. Идеалната част е законово ваша, но може да не е ограничена или ясно обособена. Обикновено, когато един имот е поделен на няколко собственици, то те законово притежават съответна идеална част от сградата. Реалната им част обаче е, когато те си поставят точни граници на помещението или площта, която ще обитават.

Когато закупувате къща, идеалната част може да включва само площта на самата къща, но не и двора към нея. Това означава, че нямате право да се разпореждате с територията на двора или да упражнявате дейност върху нея.

При покупка на апартамент, обърнете внимание върху площта на общите части и идеалната площ. Първата означава територията на етажа или входа на блока, която всички собственици имате право да поддържате, но не и да притежавате като лична собственост.

Идеалната част е площта единствено и само на вашия апартамент. Затова не прибързвайте със заключенията, когато видите голяма площ и прекалено ниска цена за него. Най-вероятно тук става въпрос за голям процент общи части.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати