Advice.bg»Статии»Домашни любимци»Котки»Как да се грижим за британска късокосместа котка?

Как да се грижим за британска късокосместа котка?

Как да се грижим за британска късокосместа котка?
Снимка: 9685995/ pixabay.com

Британската късокосместа котка е определяна като плюшеното мече на котешките породи и това е отлично описание за нея, защото британките, както още ги наричат, удивително напомнят плюшени играчки.

Описание на породата британска късокосместа котка

Тази стара английска порода котки се оказва част от домакинствата на Острова, след като вероятно последва римските легиони при завладяването на Британия и се разселва на място. Англичаните остават очаровани от симпатично изглеждащият пухкав представител на котешкото семейство и умението му да лови мишки, заради което римляните довеждат британките на Острова.

Чрез кръстосване с други породи след Втората световна война британското синьо, както още наричат породата, добива добре познатия сегашен вид кръгла глава, пухкави бузи, кръгли лапички и опашка със закръглен край. Сладката външност на породата е придружена от приятен характер, не особено голяма активност и липса на изисквания за прекомерни грижи и внимание. Британките се гледат лесно и това е най-голямото им предимство. Те дават повече, отколкото получават, и са щастливи от това.

Грижи за британска късокосместа котка

Грижата за всяка порода се заключава основно в хранене и грижи за козината. По отношение на тези две важни грижи британките не са никак придирчиви.

Храна за британска късокосместа котка

Британските късокосмести котки се нуждаят от балансирана диета, съобразена с възрастта им. Високо качествената промишлено приготвена храна е най-добрият избор за породата. Тя съдържа всички необходими витамини и минерали, както и други полезни вещества за нормално развитие на пухкавия домашен любимец.

Няма точно определени стандарти за порциите храна, но винаги трябва да се държи сметка за факта, че породата е склонна към наднормено тегло, тъй като не е особено подвижна и затова трябва да се следи да не наддава прекомерно.

Грижи за козината на британска късокосместа котка

Британска късокосместа котка

Тази порода се характеризира с гъста и лъскава козина. Тя има повече косми на квадратен сантиметър от която и да е друга порода. Няколко пъти в седмицата трябва да се изчетква, за да се премахнат мъртвите косми или пърхотът, ако има такъв. През пролетта сменят козината си и тогава се скубят повече от всякога. Нужно е да се къпят по-често, за да се запазят в приятен вид.

Забавление и внимание на британска късокосместа котка

Относно вниманието, което трябва да се отделя на домашния питомец, това коте не е особено активно, то обича най-много да се излежава на едно и също място в дома. Все пак често британката късокосместа става игрива и има нужда от вниманието на стопаните, които да поиграят с нея. За да не скучае, когато е сама, добре е да се осигури на котката забавление под форма на котешки играчки. Играта със стопаните обаче я прави щастлива, затова не бива да бъде лишавана от нея.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest