Advice.bg»Статии»За дома»Ремонт и обзавеждане»Изолация на стените на дома - всичко важно и цени

Изолация на стените на дома - всичко важно и цени

Изолация на стените на дома - всичко важно и цени

Топлоизолацията не е задължителен аспект в ремонта на дома. Изолацията обаче има редица предимства за поддържането на постоянна температура в дома. Посоката на топлият въздух се движи към по-студените места до изравняване на температурата, докато изолацията спомага за регулирането на топлинните загуби.

Основното свойство на топлоизолацията на дома е да забави движението на въздух, като действа като бариера за предпазване на вътрешната стена от външно влияние. Когато стените и таваните в дома са изолирани, се намалява загубата на топлина през зимата, както и затоплянето на въздуха през летните месеци.

По този начин цялостният комфорт в дома се подобрява, а в допълнение се рационализират битовите разходи за отопление.

Какво още трябва да знаете за изолацията на дома

Топлоизолацията е ефективен начин за намаляване на вредите върху природата, като се използва по-малко количество енергия. В допълнение, изолирането на стените прави дома по-здрав и защитен от влага. Други предимства за минимизиране на риска от мухъл и кондензация.

Съществуват два вида топлоизолация на дома:

- първият е вътрешен, който се монтира от вътрешната част на помещенията. - вторият е външен – изолация на външните стени от дома.

Какви са цените за изолацията на дома

Изолация на стените на дома
Снимка: Free-Photos/pixabay.com

В повечето случаи за изолацията на дома е необходимо наемането на професионални специализирани фирми. Те обикновено осъществяват изолирането по алпийския метод. Цените варират следователно от фактори като област на местоживеене, квадратура на сградата, необходими материали, дебелина на изолация, вид изолация и др.

Приблизителните разходи за външна топлоизолация на жилище

За дебелина на топлоизолацията между 3-5 см от вида EPS (стиропор) цените варират между 53 лева на квадратен метър за 3 см до 62-65 лева на квадратен метър за дебелина на изолацията от 5 см.

По-скъпите и професионални топлоизолации са от видовете Neopor BASF, XPS, Biotherm, Rockwool, които са с минимална дебелина от 5 см и достигат 10 см. При тях цените започват от 65 лв. на квадратен метър за дебелина от 5 см и достигат цена до 120 лв. за до 10 см дебелина.

Приблизителни разходи за вътрешна топлоизолация

За вътрешна топлоизолация цените отново варират според използваните материали и дебелината на изолацията. От 5 см дебелина цените варират между 57-65 лева на квадратен метър. За по-голяма дебелина цените могат да достигнат над 120 лв. на квадратен метър.

В зависимост от избраната фирма могат да бъдат предложени преференциални условия според квадратурата на жилището и желаните услуги, включени в работата на бригадата.

Вижте още: Практични идеи как да преобразим дома без ремонт

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest