Как да спра да се ядосвам

гняв

Гневът е разрушително чувство, което засяга почти всички сфери на живота и не ви позволява да се отпуснете дори за минута. Въпреки факта, че е присъщ на човешката природа, невъзможността да го контролирате може значително да усложни вашето съществуване.

Много хора се сблъскват с проблема на постоянния гняв и раздразнителност и не знаят как да се справят с него. Животът може да ни поднесе много неприятни изненади, които лесно ни изваждат от равновесие и ни карат да се ядосваме.

Уязвимостта, слабостта и загубата на контрол над ситуацията са основните причини за гнева, които не ни позволяват да възстановим хармонията в отношенията с другите хора. И дори обидата да е последвана от искрено извинение, може да ни е трудно да започнем отново да се доверяваме на човека, който ни е наранил.

Ако никой не поиска прошка, справедливият гняв става напълно разбираема и естествена реакция. В такава ситуация много хора смятат, че имат право да се ядосват и да изискват повишено внимание и грижа. Но не е толкова лесно да се помогне да се успокои обиден и озлобен човек. Ако се окажете в това положение или търсите облекчение от гнева и незаслуженото страдание, терапевтите препоръчват няколко начина да си помогнете в този труден въпрос. Как да реагирате в момента, в който се ядосате?

Бройте до десет

Ако се чувствате раздразнени или ядосани, поемете няколко дълбоки вдишвания. Правилното дишане е ключът към самолечението. Когато човек е ядосан, той диша бързо и повърхностно или дори задържа дъха си. Ако започнем да дишаме отмерено и дълбоко, напрежението намалява. Най-често срещаният начин е да броите бавно до десет, като се концентрирате върху дъха си. Опитайте се да направите издишванията по-дълги от вдишванията. Така не само ще намалите нивото на адреналина, но и ще отвлечете вниманието от това, което ви притеснява.

Дайте си малко време

При силна емоционална възбуда хората са склонни да оценяват ситуацията неадекватно. Ако чувствате, че повишавате тон, дайте си време. Това ще ви помогне да избегнете да кажете нещо, за което ще съжалявате по-късно. Помислете какво точно искате да предадете на събеседника си и най-важното как да го направите без истерия.

Най-доброто решение би било 20-минутна разходка сам. Това ще ви позволи да се разсеете и да дадете воля на гнева си, без да нараните себе си или другите. Опитайте се да вървите бързо и да обръщате внимание на всичко, което се случва около вас. Вместо да ходите, можете да танцувате, да отидете на тренировка или да се разтягате. Когато се върнете, можете спокойно да продължите разговора.

Погледнете се отстрани

как да се справим с гнева

Помислете как изглеждате в очите на хората около вас и на този, който ви е ядосал. Също така е полезно да отидете до огледалото и да се погледнете по време на следващия изблик на гняв. Спомнете си как изглеждате и помнете всеки път, когато искате да изкрещите.

Намерете начин да се отпуснете

Превключването на вниманието от обекта на агресия е първостепенна задача. Превъртайки неприятните ситуации в главите си, ние ставаме нервни и провокираме нов пристъп на гняв. Ако човек си спомни нещо обидно, той реагира по-остро и на най-малкото раздразнение. Така че, намерете начин да отвлечете вниманието си от това, което ви ядосва.

Способи за дългосрочно овладяване на гнева

Осъзнайте болката си

Бъдете напълно наясно каква е вашата обида и се опитайте да изразите чувствата си. Ако нямате сили да говорите, опитайте се поне да запишете преживяванията си в дневник, блог или писмо до нарушителя на спокойствието ви. Говоренето за проблема води до невероятни резултати и започва важен процес на емоционално преструктуриране. Така че, не мълчете за това, което ви боли, а се опитайте ясно да формулирате това, което ви притеснява. Това ще ви помогне да разберете с какво точно трябва да се борите.

Осъзнайте, че никой не е виновен за вашите нещастия

Ние сме творци на собствената си съдба. И ние също сме си виновни за проблемите си. Не жената на опашката, която стъпва на крака ви, нито мъжът, внезапно кихащ в киносалона, а същият човек, който виждате в огледалото всеки ден. И си напомняйте за това всеки ден! Това ще ви помогне да не излеете гнева си върху другите. Както се казва, спасението на давещите се е дело на самите давещи се.

Вземете решение да простите

Може да не е лесно, но в крайна сметка първо ще си помогнете. Прошката не означава, че определено ще трябва да забравите обидата и да се преструвате, че нищо не се е случило. Напротив, ще трябва да го приемете и да живеете, осъзнавайки, че не можете да върнете миналото, но това не е краят на света. Тази стъпка е добра и за самопрощаване, ако знаете, че сте направили грешка и искате тя да не се повтори в бъдеще.

Разберете, че прошката не е поражение. Прошката не означава да приемете, че причиненото ви страдание е оправдано. По-скоро означава да приемете, че миналото не може да бъде променено, така че няма смисъл да бъдете безкрайно ядосани на това, което е останало. Все още си наранен и го знаеш, но имаш силата да продължиш да живееш нормален живот, без да позволяваш на болката да пречи на съществуването ти.

как да не се ядосваме

Запитайте се защо държите на болката си

Гневът, както всички останали чувства, има срок на годност и след известно време просто губи значението си. Но въпреки това често съзнателно не си позволяваме да спрем да се ядосваме, защото сме свикнали с това състояние и се страхуваме, че след като се освободим от болката, ще оставим само празнота в сърцата си. Но това не е вярно, защото освободеното място може да бъде изпълнено с положителни и по-здравословни чувства и емоции, които ще ви позволят да станете отново щастливи.

Помислете за предимствата на живота без гняв

Гневът е разрушителен. Той яде отвътре, провокира конфликти с другите, силно разваля живота и най-важното е, че абсолютно нищо в него не се променя към по-добро. Съгласете се със себе си, че няма да губите енергията си напразно, тя ще бъде полезна за постигане на съвсем други цели. Умът ви най-накрая ще намери покой, жизнената енергия и усещането за свобода ще се върнат към вас. Не е ли прекрасно? Освен това, като се успокоите, можете да научите житейски уроци, които ще ви помогнат да не се хванете на същата стръв следващия път.

Не позволявайте на гнева да бъде вашата определяща черта. Хората могат да простят дори най-отвратителните престъпления, без да оставят гнева да ги завладее. Това не означава, че след като сте простили на човек, няма да искате да видите как възмездието ще го сполети. Все пак справедливостта трябва да възтържествува. Просто прошката няма да ви позволи да се превърнете в д-р Зло, който винаги е вбесен от всичко.

Обърнете внимание на това, което ви казват вашите близки

Можете да използвате приятелите си дълго време като безплатни терапевти, които ще слушат всичките ви гневни тиради и ще избършат сълзите ви. Но всичко си има граници и дори най-близките и съпричастни хора могат да се уморят от безкрайното ви страдание.

Ако разбирате, че вашите преживявания вече са в гърлото на всички, време е да смените записа и да спрете да се ядосвате. Ако сте се превърнали в приятел, който трябва да съчувства и да слуша, тогава сменете темата, когато наистина ви притеснява. Просто го направете така, че да не изглежда като безразличие и грубост от ваша страна. Опитайте се нежно да обясните, че слушането на едно и също нещо всеки път е уморително, а понякога също се нуждаете от подкрепа и разбиране.

Практикувайте емпатия

Опитът да се поставите на мястото на другия може да ви помогне много и да ви помогне да се освободите от гнева си. Най-вероятно не само вие се чувствате зле и страдате от непоносима болка. Разбирането на другия е ключът към разрешаването на вашите проблеми, така че опитайте се да намерите сили в себе си за съчувствие и съпричастност. Техники като медитация и редовно наблюдение на емоциите ви могат да бъдат добро упражнение за намиране на вътрешен баланс.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest