advice.bg»Статии»Здраве»Как да спрем кръв от носа

Как да спрем кръв от носа

Как да спрем кръв от носа
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Едва ли има човек, чийто нос не е кървял. Това е често срещано явление, което несъмнено може да бъде доста стряскащо. Добрата новина е, че в повечето случаи кървенето от носа не е предвестник на нещо сериозно и бива спряно бързо и без излишни негативни последствия върху организма. Най-вероятно сте чували някои методи за лесното спиране на кървенето от носа, но истината е, че повечето от тях вместо да помогнат, увеличават кървенето.

Днес ще ви разкажем какви са причините, поради които се появява кървенето от нос и как да се справим с него. Ако темата ви е интересна, продължавайте да четете, защото ви уверяваме, че сме ви подготвили редица интересни методи за справяне с проблема.

Какви са причините за кървене от носа

Има два основни вида кървене на носа - предно и задно кървене. Предното кървене е най-често срещаният тип и започва от носната преграда, която разделя двете страни на носа. Тази преграда съдържа кръвоносни съдове, които, от своя страна, могат много лесно да бъдат наранени - например от по-силно издухване на носа, сух и нагрят въздух и дори от удар в носа. Задното кървене обаче се среща по-рядко и е по-сериозно. То произхожда от най-задната част на гърлото и причини за него могат да бъдат високото кръвно налягане или тежките наранявания на лицето.

Други причини за кървене на носа могат да бъдат:

1. Наранявания на главата;

Спиране кръв от носа

2. Доброкачествени или злокачествени тумори;

3. Хеморагична телеангиектазия - заболяване, при което кръвоносните съдове в носа се разширяват;

4. Наследствени или генетични нарушения на кръвосъсирването като болест на фон Вилебранд или хемофилия.

При по-често кървене на носа при възрастните хора е задължително да бъде направена консултация с лекар, тъй като това може да бъде индикация за по-сериозен проблем.

Как да се справите с кървенето от носа

Всичко, което ви е необходимо, за да се справите с кървенето от носа, са основните мерки за първа помощ. Ето какво трябва да направите, ако получите кървене от носа:

1. Стиснете носа си правилно

Инстинктът на всеки човек е да стисне носа си в първия момент, в който усети, че кърви. Може би не знаехте, но има конкретен и правилен начин, по който трябва да направите това. Притиснете точно под моста на носа си, като пръстите ви трябва да бъдат разположени точно върху костта и меките тъкани. При захвата не бива да има видимо кървене, докато държите запушен носа. Въпреки това по време на спирането на притока кръв трябва да можете да дишате през носа си. Дръжте носа си така в продължение на 5 минути и не пускайте, за да проверите дали кървенето е спряло. Правилното стискане на носа предотвратява образуването на съсирек и спира кървенето.

2. Наведете главата си напред

Един от най-големите митове, които повечето хора смятат за достоверни е именно, че трябва да наведат главата си назад по време на кървенето. Правилната техника и това, което трябва да направите, е да наведете главата си напред. Ако направите обратното, рискувате кръвта да навлезе в стомаха и да раздразни лигавицата, а в следствие на това би последвало повръщане.

3. Не лягайте по гръб

При кървене на носа винаги сядайте изправени и не си позволявайте да лягате назад. Изводът е същият като при навеждането на главата назад. Това може да причини слизане на кръвта към гърлото и да причини повръщане или задушаване.

4. Назален деконгестант

Кръв от носа

Напръскайте назален деконгестант в кървящата ноздра, а след това продължете да притискате носа.

5. Лед или компрес

Поставете лед или химически студен компрес върху моста на носа.

Ледът ще свие кръвоносните съдове и ще помогне за спиране на кървенето.

6. Запазете спокойствие

На последно място, но първо по важност, запазете спокойствие! Паниката единствено ще размъти съзнание ви и ще ви накара да действате неуместно.

Ако кървенето е бързо и много (повече от чаша), ако не спира повече от 20 минути, усещате силно замайване, повърнете кръв или сте с високо кръвно, обадете се на 112 или посетете спешното отделение.

- Какво значи ниска долна граница на кръвното;

- Повишена горна граница на кръвното налягане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest