advice.bg»Статии»Работа»Интервю за работа»Как да се представим на интервю за работа

Как да се представим на интервю за работа

Интервю за работа
Автоматичен повод за куче с фенерче - 5м до 15кг-20%
Качество без компромис:
Автоматичен повод за куче с фенерче - 5м до 15кг
26.00 лв.
20.80 лв.
Виж ››

Изпратил си CV и мотивационно писмо за мечтаната от теб работна длъжност и са те извикали на интервю? Страхотно! Искаме да сме сигурни обаче, че ще се представиш подобаващо на него и точно затова пишем тази статия. В нея ще откриеш различни съвети и препоръки за интервю за работа - за това как да омагьосаш потенциалният ти работодател така, че веднага след края на срещата ви да е сигурен, че ще наеме теб.

Най-важното нещо при едно запознанство е първото впечатление. Доказано е, че хората си създават първо впечатление за нас в първите 30-60 секунди, затова в тази рамка ти трябва да си брилянтен.

За тази цел трябва да следваш няколко правила на интервю за работа, като първото от които е да си облечен подходящо. Ако не знаеш какви дрехи да подбереш, то тогава разучи за стайлинга на фирмата и служителите в нея. Ако нямаш информация за това, заложи на стандартните облекла спрямо нивото на официалност. При всички положения дрехите ти трябва да бъдат чисти и изгладени. Освен това ти самият трябва да си чист и поддържан.

Как да се представим на интервю за работа

Бъди точен за интервюто

Правилото "по-добре малко по-рано, отколкото малко по-късно" важи с пълни сили. Препоръчваме ти да си на уреченото място 10-15 минутки преди уговореният час за срещата. По този начин създаваш добро впечатление още преди да е започнало интервюто, защото работодателите обичат точността.

Никога не забравяй да поздравиш

Не чакай интервюиращият да го направи пръв, а вземи нещата в свои ръце - това говори за увереност в себе си. Поздравът и ръкостискането са задължителни за работните срещи и не бива да ги омаловажавай!

Води се по интервюиращия

Как да се представим на интервю за работа

Интервюиращият ще зададе тона на интервюта, затова се води по него. Хората са различни и той може да предпочита интервюто да протече строго делово или пък по-свободно, но при всички положения се съобразявай с неговите предпочитания.

Представи себе си добре

В някакъв етап от интервюто ще бъдеш поканен да представиш себе си. Това е твоят момент на слава и ти трябва да направиш своята презентация безупречна. Съветваме те предварително да подбереш какво ще кажеш когато настъпи този миг. Избери 2-3 важни точки в твоята биография, които да бъдат свързани с длъжността, за която кандидатстваш и се съсредоточи върху тях. Сподели за приносите ти в бившите ти работни места и за това с какво можеш да допринесеш на фирмата, ако решат да те наемат. Бъди позитивен, приемливо самоуверен и говори стегнато и по същество, не се впускай в излишни детайли.

Обърни внимание на невербалното общуване

Важно е да поддържаш зрителен контакт с интервюиращия, но не се втренчвай налудничево в него. Избягвай да клатиш краката си, да си играеш с разни предмети, да се въртиш на стола, да скръстваш ръце и като цяло всичко, което може да отвлече вниманието от разговора. Вместо това изправи гърба си и се усмихвай, но не прекомерно.

Подготви си отговори за евентуалните въпроси

Подготви си отговори за евентуалните въпроси, които може да ти зададе интервюиращия! Диапазонът им е огромен, но най-честите са: "Защо напуснахте последната си месторабота? ", "Кои са най-големите ви успехи? ", "Кои са най-големите ви неуспехи? ", "Какво ви мотивира в работата? " и т.н. Ако решиш да импровизираш може да се запънеш с отговора си, затова те съветваме да помислиш за това предварително.

Не питай веднага за заплащането

Остави това за момента когато интервюто отива към своя край. Освен това избягвай да казваш пръв цената си, защото работодателят може да е решил да ти предложи по-висока сума. По-скоро попитай "Какво е заплащането за съответната работна длъжност? ".

Затварящи въпроси

Как да се представим на интервю за работа

След като всички теми са изчерпани, можеш да приключиш интервюто с така наречените затварящи въпроси. Те са доста специфични, затова трябва да внимаваш с какъв тембър и изражение ги казваш. Попитай интервюиращия например "Какво още бихте искали да знаете за мен, за да ме назначите? " или пък "Кога смятате, че ще вземете решението си? ". По този начин създаваш впечатление, че си уверен в себе си и смяташ, че ще се справиш отлично с работата на съответната длъжност.

Е, тези съвети за интервю за работа със сигурност ще ти бъдат от полза. Сега остава единствено да се подготвиш за предстоящото интервю и да извоюваш мечтаната работна длъжност. Успех!

Виж още:

- Какви въпроси задават на интервю за работа;

- Започване на нова работа - как да се подготвим.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest