advice.bg»Статии»За дома»Почистване»Средства за справяне с дървояди

Средства за справяне с дървояди

средства за махане на дървояди
Автоматичен повод за куче с фенерче - 5м до 15кг-25%
Качество без компромис:
Автоматичен повод за куче с фенерче - 5м до 15кг
26.00 лв.
19.50 лв.
Виж ››

Дървото създава усещане за топлина, уют и красота. Красивите дървени мебели, дърворезбата по тавани и стени, дървените орнаменти никога няма да излязат от мода, защото са класика, а тя не излиза от мода.

Има обаче една трудност в поддръжката на дървените вещи - да бъдат опазени от дървояда - нейният основен враг, който преборва дори времето. Преди това обаче е нужно да се познава насекомото, с неговите навици и начин на живот.

Дървоядът е насекомо, което е вредител, отличаващ се с непретенциозния си начин на живот и лесна приспособимост. Той не остава дълго незабелязан, защото издава характерни звуци в тишината нощем, които го издават. Тази му характеристика е знакът на природата към хората, защото става въпрос за истински унищожител на мебели, дограми, паркети и всички вещи от естествено дърво.

Това насекомо не може да бъде видяно. То не се интересува от човека и не се приближава до него. Не лази по хората и не предизвиква алергии. Нанася вреди само на дървените части в жилището.

Дървояд е разговорното име на насекомо, наричано понякога и дървесен червей, което пък е неправилно, защото става въпрос за инсекта. Официалното му название е дървояден бръмбар. В природата те са санитарен контрол - разрушават слабите и умиращи дървета в естествената им среда като разграждат дървения материал. Нуждата им от храна не се задоволява от самото дърво, а от отпадния продукт на гъбичките в него. От дървояда тези вещества преминават в почвата.

В човешките домове обаче насекомото е вредител, защото напада здрави дървени изделия. Някои видове дървояди правят същото и в естествената си среда, с което са заплаха за някои горски масиви.

Как да се справим с дървоядите?

Борбата с дървоядите е без алтернатива. Те са ориентирани към мъртво дърво, а такива са прекалено много предмети в дома - от вратите, през паркета до дограмата и мебелите. Особено опасни са дървоядните бръмбари за къщите от дърво, те могат да бъдат повредени до невъзможност за обитаване.

Съществуват два основни метода за борба с дървоядите:

- Пръскане с отровни за насекомото химикали;

- Обработка на дървените повърхности така, че да не стават за ядене.

Механичната обработка на дървото - този метод е скъп и нерентабилен. Състои се в обработката на дървото чрез рендосване, за да се премахнат ларвите и тунелите на насекомото. Може да има смисъл само в началото на нашествието, но недостатък на метода е нарушаването на естетичния вид на изделията.

справяне с дървояди

Дървоядите може да се елиминират и чрез изстудяване, като се изключи отоплението в къщата през зимата. За няколко дни част от тях ще измрат от студа. Това обаче няма да премахне проблема, а само ще го намали.

Използване на препарати при ранно откриване на дървояди - това са изпитани методи при малки засегнати площи или при първоначално настаняване на дървояди.

- Безир - отлично средство за импрегниране на повърхностите. Действието му е главно профилактично, да отблъсква дървояда.

- Дървомор - това е инсектицид срещу насекомите, подходящ за мебели и дървени конструкции.

- Отработени моторни масла - за намазване на повърхности, с което се унищожават дървоядите и ларвите. Подходящо средство за стопански постройки.

Пръскане срещу дървояди - това е начинът за справяне с проблема в цялост. Повечето препарати, с които се извършва обработка на засегнатите части, са на водна основа. Може да се пръска с пръскачка или да се намажат повърхностите с четка, но това е рентабилно при малки площи и отделни мебели. Разтворът може да се инжектира направо в дупката на дървояда.

Степента на заразяване определя броя на необходимите обработки. Специализираните фирми за борба с вредители могат успешно да се справят с този проблем завинаги.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest