advice.bg»Статии»Електро»Пералня и Сушилня»Защо пералнята не източва водата

Защо пералнята не източва водата

Защо пералнята не източва водата

Понякога се случва в края на прането водата да не се оттича от барабана на пералнята. На какво може да се дължи това и какви са стъпките, които трябва да предприемете в този случай?

Ако в края на цикъла на пране водата не напусне барабана, тогава, съответно, прането ще остане мокро. Това е типична ситуация с домакински уреди, които работят от много години. Но какви са основните причини, поради които пералнята не източва водата?

Пералнята не източва водата, какви може да са причините?

Една от най-честите причини за оставане на вода в пералнята е чужд предмет, заседнал в дренажната помпа или запушен филтър. Съответно, едно от първите неща, които трябва да проверите, е филтърът, който играе основна роля в улавянето не само на замърсители, но и на малки предмети: в случай на запушване или запушване на филтъра, източването ще спре. Освен това може да има прегъване или запушване на дренажния маркуч, който служи за източване на водата. Също така е важно да се уверите, че дренажната система на къщата, към която е свързана тръбата, не е запушена.

Ако филтърът и маркучът не са запушени, друга причина може да е блокирана дренажна помпа. Работата на тази помпа е незаменима за източване на мръсна вода след цикъл на пране. Малки предмети като чорапи или монети могат да заседнат в нея и да попречат на работното колело да се върти правилно.

Друга причина за появата на вода в края на цикъла може да бъде неправилното затваряне на електроклапана. Въпреки че този вентил се управлява от програмата за пране, в случай на замърсяване или неизправност, той може да остане леко открехнат, в резултат на което пералната машина ще се напълни с вода в края на цикъла на пране.

Наблюдавано е прекомерно образуване на пяна по време на пране поради излишно количество перилен препарат? Това също може да повлияе на правилната работа на центрофугата и източването на водата.

Какво да направите, ако възникне този проблем с пералнята

Пералнята не източва водата

Ако установите, че пералнята ви не източва водата, не се паникьосвайте. Първо проверете програмата, която сте посочили. Има някои опции, които изключват центрофугата или източването в края на цикъла. Ако, както бе споменато по-горе, проблемът се дължи на пяна, е необходимо да се намали количеството на перилния препарат.

Ако вашият случай не попада в тази категория, трябва да проверите работата на самата машина.

Преди всичко трябва да изключите захранването на машината, като извадите щепсела от контакта. След това проверете състоянието на филтъра. Филтърът винаги се намира отдолу, с достъп отпред. За да отворите филтъра, трябва да развиете капачката; преди да направите това, се препоръчва да поставите парцал на пода, за да съберете водата, която ще се излее от него. След отваряне можете да започнете да почиствате филтъра, като го изплакнете с течаща вода.

Трябва също така да проверите вътрешността на помпата (която е прикрепена към пералнята) и да отстраните всякакви отлагания от нея; освен това се уверете, че работното колело не е блокирано от малки предмети (монета, копче, карфица и др.). Работното колело трябва да се върти свободно.

Ако дори след цялостно почистване помпата не стартира и не се източва, това означава възможна неизправност на електрическата част и съответно необходимостта от нейната подмяна. Ако има по-сериозни технически проблеми, препоръчваме да се свържете с опитен майстор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest