advice.bg»Статии»За дома»Домашен майстор»Как се работи със санитарен силикон

Как се работи със санитарен силикон

Как се работи със санитарен силикон

Санитарните силикони се използват при ремонт на жилищни други сгради. Те са удобен и лесен вариант в много случаи. Тук ще разгледам как правилно да работите със санитарен силикон, за да получите добри резултати.

Основни приложения:

- при монтаж на водопроводни инсталации;

- за уплътняване на празнини между прозореца и перваза на прозореца, както и около периметъра на прозореца;

- за уплътняване на водни фитинги;

- за уплътняване на въздуховоди.

Инструменти и материали за работа със силикон

- Макетно ножче. С него можете да изрежете стария силикон, да почистите шевовете, да отворите нов силиконов патрон;

- Длето. Използва се за почистване на повърхността от груби замърсявания.

- Стъргалка за финално почистване на повърхности;

- Стик (пръчица) за отстраняване на излишния силикон;

- Специализирана стъргалка за отстраняване на излишния силикон. Има вградено острие за срязване на шийката на патрона;

- Къдрави шпатули за отстраняване на излишния силикон. Работният ръб трябва да съответства на предвидената ширина и форма на шева;

- Лента (тиксо) за защита на повърхността;

- Пръчка за сладолед, заточена на желания радиус;

- Пистолет за патрони;

- Четка за пръскане на сапунена вода;

- Фреза за оголване на шевове от стар силикон;

- Тоалетна хартия;

- Спрей бутилка;

- Сапун или неутрален препарат. Не използвайте алкохолни препарати!

Не е необходимо да имате всички тези инструменти, достатъчно е да изберете това, което е необходимо за конкретната задача.

Предварителна подготовка

Подготовката на повърхността се свежда до почистване и обезмасляване. Специално внимание: повърхностите трябва да са сухи! Почиствате с длето, стъргалка. Избършете с парцал с обезмаслител. Чакате една минута и можете да започнете със силикона. Още трябва да:

- Подгответе инструментите;

- Направете сапунена вода, като 1 супена лъжица препарат е достатъчна на литър вода. Всъщност един литър е много. В повечето случаи са достатъчни 200 мл;

- Напълнете бутилката с пулверизатор. Ако не е под ръка, тогава можете да използвате четка;

- Откъснете няколко ленти от тиксото, трябва да имате две квадратчета;

- Отрежете края на касетата. Завийте удължителения накрайник върху нея и правете наклонен разрез върху него;

- Когато се нанася силикон, е важно да става с едно минаване. Ширината на ивицата от силикон трябва да бъде по-голяма от ширината на предвидения шев. Получаваме желаната ширина, като отрязваме върха на патрона на подходящото място. Силиконът се нанася, като притиснете разреза на акрайника към шева;

- Вкарайте патрона в пистолета и направете пробно стискане. Понякога силиконът в началото има безцветна течност, трябва да се отстрани. Целият излишен силикон се поставя върху лист тоалетна хартия и се увива в нея, така че да е невъзможно да се изцапа по-късно.

Процедурата за нанасяне на силикон

За начинаещи е по-добре да нанасяте силикон наведнъж не повече от 1 м. В противен случай може да нямате време да изтеглите излишъка.

При нанасяне на силикон трябва да се има предвид, че пръскането със сапунена вода води до изтичане на този разтвор. Следователно, ако започнете със силикона на вертикалния шев, тогава долният хоризонтален шев ще трябва да изсъхне. Така че е по-добре да започнете от долния слой и след това да преминете нагоре.

Също така е полезно да започнете от ъгъла едновременно в двете посоки. Да речем половин метър.

Ако вертикален шев върви нагоре от същия ъгъл, тогава върху зоната на вертикалния шев трябва да се залепи маскираща лента пред силикона на долните шевове, за да не се намокри при напръскване със сапунена вода.

И така, силиконът е нанесен върху две секции на половин метър от ъгъла. При нанасяне е важно да се опитате да запълните празнината в ъгъла възможно най-дълбоко. Това ще запази силикона на място. За да постигнете това, трябва да натиснете носа на касетата с разреза до ъгъла и при екструдиране да се уверите, че няма кухини.

Силиконът трябва да лежи в приблизително равен слой, малко по-голям от ширината на предвидения шев. Ако някъде е имало пропуск, тогава можете да се върнете и да добавите още силикон.

След края на нанасянето изстреляйте приклада със специален бутон на пистолета, за да спрете движението на уплътнителя.

След това напръскайте обилно със сапунена вода, като започнете от ъгъла и малко преди да стигнете до мястото, където сте спрели.

Следващата стъпка е да навлажнете стъргалката със сапунена вода, с която ще премахвате излишъка. Между другото, обикновена чаена лъжичка е много подходяща за тази цел. Ако не оставите силикона да изсъхне върху нея, тогава тя ще бъде напълно подходяща за по-нататъшна употреба.

Когато премахвате излишното, трябва да се уверите, че силиконът не пада от стъргалката (лъжицата). В този момент внимателно откъснете стъргалката от шева, разстелете излишното върху парче тоалетна хартия, избършете стъргалката, навлажнете с разтвор и продължете да отстранявате от мястото, където сте завършили.

Ако върху една от повърхностите (извън получения шев) остане излишен силикон, тогава не трябва да се притеснявате за това - след това може да бъде отстранен без проблеми - със стъргалка с острие. Тук е важно да не се увличате и да не започвате върху ненамокрената зона на шева, защото е невъзможно да премахнете силикона сух. Краищата на силикона ще се размажат по стените и ще бъде невъзможно да се подреже.

И така, излишъкът е отстранен, можете да продължите да нанасяте силикон.

Продължавате отново в двете посоки по ред. Ако отново има завой напред, тогава тръгвате от завоя и наближавате вашето място за спиране.

Ако има заобляне по пътя, например ръба на мивката, тогава силиконът се нанася както обикновено и се отстранява със стъргалка в перпендикулярна позиция - тоест постепенно се накланя, следвайки радиуса на заоблянето. В някои случаи можете да коригирате формата на получения шев с пръст, потопен в сапунена вода.

Когато силиконът прилепва към стената на мивката, е важно да не се „провали“ шевът, така че да няма вдлъбнатина, в която водата да може да застоява. Това може да се постигне, като се отстрани излишното с клечка за сладолед, поставена хоризонтално.

Между другото, кранът на мивката в този момент може значително да се намеси, така че трябва да го премахнете предварително или да използвате къса пръчка.

След като приключите с долния слой хоризонтални шевове, преминете към вертикалните шевове.

Отстраняване на излишния силикон, почистване на повърхности

Излишният силикон, останал по стената (пода), може лесно да се почисти след изсъхване със стъргалка с острие. Остатъците се изтриват с памучна кърпа. Ако случайно капнете силикон върху предната повърхност, можете веднага да го избършете с парцал, навлажнен с обезмаслител, или да изчакате да изсъхне и да се отлепи без проблем. Вярно е, че в същото време съществува риск да го стъпите и да го разнесете из целия апартамент, така че е по-добре да използвате първия вариант.

Как да премахнете силикона от фуга и да почистите повърхността

Старият силикон може да се отстрани от фугата, като се разреже с остър нож, като се отдели от съседните повърхности. Почистете остатъците със същия нож или стъргалка с острие. Ако имате време, можете да намокрите парцал със специално съединение и да го поставите върху шева за 24 часа и след това лесно да го премахнете.

Грижа за силиконовите шевове

Времето за втвърдяване на фугите варира в зависимост от дебелината на фугата и влажността в помещението. Средно след два часа вече е възможно да се излее вода върху шева, а след един ден - да се измие.

Ако е използван силикон за запечатване на фугите на плочките на водопроводния отвор, тогава са необходими от три до пет дни, за да се изчака пълното втвърдяване.

Силиконът не изисква специални грижи, достатъчно е да го измиете със сапунена вода с неабразивни гъби или обикновена кърпа.

Ако върху силикона започне да се появява чернота, това означава, че в помещението има повишена влажност или на това място силиконът има дупка, в която се застоява вода. Борбата с чернотата се свежда до отстраняване на тези причини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest