advice.bg»Статии»Електро»Електрически фурни и печки»Радиатор или духалка - кое е по-икономично?

Радиатор или духалка - кое е по-икономично?

Радиатор или духалка - кое е по-икономично?

Икономията е важно условие за успешното разпределяне на бюджета. Всяко семейство се стреми да контролира своите разходи, затова е от ключово значение да се откроят уредите за отопление, които имат най-голяма тежест върху битовите ежемесечни сметки.

Отопляването е ключов аспект за семейния бюджет през студените месеци. Съществуват различни начини за отопляване, които се определят съответно от предпочитанията и възможностите на всяко домакинство.

Немалко семейства се възползват от отоплението на радиатор или духалка. Ето кой от уредите е по-икономичен:

Важно е да се открои, че днес духалките се предлагат от различни марки и съответно с различни функции, което определя тяхната цена и икономичност. Това са вентилаторни печки, които имат два или повече реаотана. По-скъпите модели представляват по-висока инвестиция, но за сметка на това имат свойството да отопляват по-големи помещения.

Духлака

Някои от по-скъпите духалки са способни да сгряват пространства от 85 куб. м. до 150 куб. м. В зависимост от мощността на уреда, консумацията на енергия варира от 2 киловата/час до 4 киловата/час. Въпреки това се предлагат духалки, които консумират повече енергия и могат да достигнат до 8 киловата/час. Те обаче имат по-добри характеристики, безшумни са и имат по-добри отоплителни способности.

С тези цифри излиза, че сметките за ток след употребата на духалки може да варира от 15 лева до 60-70 лева на месец.

Радиатор или духалка

По-икономичният вариант се оказват радиаторите. Те употребяват по-малко енергия, заради това че са снабдени с термореле, с което се регулира желаната температура. Освен това те притежават функцията за превключване между реотаните и имат вентилатор, чрез който топлината се разпространява равномерно из помещението.

Други предимства на радиаторите е, че са подвижни, безшумни и се поддържат изключително лесно. Някои модели са много икономични, като могат с 1 киловат/час са способни да отоплят помещение с размери 12 – 15 кв. м. Уредите могат да достигнат и до мощност 2-3 киловата. Колкото по-висока е тяхната мощност, толкова по-добри отоплителни способности имат. Всичко това обаче зависи от марката, модела и характеристиките на радиатора.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest