advice.bg»Статии»За дома»Почистване»Как се йонизира въздухът?

Как се йонизира въздухът?

Йонизиране на въздух
Сгъваема масичка за лаптоп и таблет
Препоръчано за теб:
Сгъваема масичка за лаптоп и таблет
36.00 лв.
Виж ››

Преди да се даде отговор на въпроса как се йонизира въздухът, трябва да се обясни накратко какво е йонизацията и защо е необходима.

Йонизацията е процес, който подобрява качествата и свойствата на въздуха, който дишаме, а това води до здрав и бодър организъм.

Йоните биват положителни и отрицателни по начина им на зареждане. Отрицателно заредените имат благоприятно влияние върху тялото на човека. Те подкрепят нервната система и мозъчната функция. Подобряват концентрацията, подпомагат мозъка да отпочива по-лесно, повишават качеството на съня.

Положителните йони засилват умората - физическа и психическа. В затворени помещения, които не се проветряват често, се концентрират такива положителни йони и те създават напрежение в тялото. Затова е нужно да се насити въздуха с отрицателно заредени йони.

Йонизацията на въздуха в отворените пространства е естествен процес, който се дължи на космическата радиация, на зарядите мълнии на електричеството, чрез които се образуват въздушни йони.

В затворените помещения това може да се постигне само със съответни уреди - йонизатори. Те могат да създадат необходимата среда, която според специалистите означава съотношението между положителни и отрицателни йони да бъде 2:1.

Какви ползи може да получи тялото от йонизацията?

Как се йонизира въздухът?

Когато на човешкото тяло му липсват въздушни йони, хормоните хистамин и серотонин започват да се произвеждат в прекомерни количества. Неразумните количества водят до кислороден глад, поради нарушената функция на белите дробове. Получава се главоболие, чувство на умора, пристъпи на астма, повишено чувство на тревога и дори депресивни състояния.

Йонизираният въздух стимулира червените кръвни клетки и те работят активно. Обмяната на газ в белите дробове се повишава с 10 процента. Положителното влияние се изразява в следните промени:

- Подобряване на съня;

- Повишаване на имунитета;

- Укрепване на здравето;

- Засилване на метаболизма;

- Намаляване отрицателното въздействие на радиацията от домакинските уреди.

Кожните рецептори също отговарят положително на това въздействие, намалявайки чувствителността към болка. Подобрява се състоянието при заболявания като акне, псориазис и други кожни заболявания.

Недостатък на йонизиращите устройства е, че зарядът се прехвърля върху всички частици във въздуха. Праховите частици и микроорганизмите също се зареждат и се получава по-плътно прахово покритие. Необходимостта от почистване нараства чувствително.

Съществуват обаче йонизатори като биполярният, който симулира напълно естествения процес в природата. Освен това намагнитването се предотвратява също.

Има и мека йонизация със солна лампа, която се препоръчва при определени заболявания. Изборът винаги трябва да бъде индивидуален и съобразен с конкретния случай.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest