Advice.bg»Статии»Авто-Мото»Съвети за кола»Как да спестим пари за нова кола?

Как да спестим пари за нова кола?

спестяване на пари за нова кола

Колата е неизбежна покупка за всяко семейство. Тя улеснява изключително много нашето ежедневни и скъсява времето за всяко изминато разстояние.

Покупката на автомобил е инвестиция, която не трябва да бъде подценявана. При тази инвестиция е важно да знаем, че сумата за покупка е вероятно около 60% от разходите, които ще я съпътстват, а именно поддръжка и оборудване на автомобила.

Затова преди такава значителна инвестиция, трябва да съумеете да изградите спестяващ механизъм, който да ви осигури необходимия бюджет.

Новите коли имат своите предимства и недостатъци. От една страна, ще изискват по-малка поддръжка, ще бъдат по-нови, с повече функционалности и по-икономични. От друга страна, те се оказват в пъти по-голяма инвестиция от покупката на употребявани коли.

Ето как може да спестите пари за нов автомобил

Най-важната стъпка е да определите модел кола, който искате да закупите. Оптималният вариант е да не избирате прекалено скъпа кола, а да се спрете на среден вариант, който да ви донесе по-малък разход и същевременно да отговаря на вашите изисквания. Добре е да съобразите цената с вашия среден доход и стандарт на живот, тъй като, ако превишите, можете да срещнете по-нататъшни финансови затруднения.

Друго важно условие е да си изградите график на бюджета. Можете да го разделите в секции, които да имат своето предназначение. Например от 100% бюджет, отделяте около 50% за битови сметки и домакински разходи, 30% за други необходимости и ви остават 20%, които можете да отделите за спестявания.

нова кола

Когато запазвате 20% от доходите си всеки месец, вие можете да изчислите приблизително колко средства са ви необходими за покупката на автомобил и съответно в какъв период от време ще можете да си я позволите.

Спестяването е процес, който не винаги може да бъде предвиден и осъществен. Затова много хора предпочитат да прибягнат до друга алтернатива – вземането на кредит. Това е схема, която ще ви позволи да вземете мечтаната кола доста по-бързо и същевременно не ви принуждава да изразходвате всичките си спестявания.

Независимо от това, тази алтернатива крие своите недостатъци като например лихвените стойности. Затова е добре да проведете обзорно проучване, да изследвате всички възможни алтернативи и след това да вземете рационално решение за вашия семеен бюджет.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest