advice.bg»Статии»За дома»Ремонт и обзавеждане»Разлика между инверторен и конвенционален климатик

Разлика между инверторен и конвенционален климатик

Разлика между инверторен и конвенционален климатик

При избора на климатични инсталации, които са особено популярни заради способността им както да охлаждат, така и да затоплят помещенията, потребителите имат на разположение две основни технологии за подбора - инверторен климатик и конвенционален климатик.

Между тях има малка разлика, която е добре да бъде разбирана.

Инверторният климатик се счита за по-сложен, той се състои от компресор с променлива, а не фиксирана скорост. Процесът е по-сложен, а същността на промяната на скоростта е да не позволи компресорът да работи на пълната си мощност през цялото време, докато е пуснат, а да регулира температурата, според зададените стойности.

Счита се, че уредът е високо ефективен и икономичен. Охлаждането и отоплението са автоматизирани по енергийно ефективен начин. Уредът е тих по време на работа, защото за разлика от конвенционалния климатик, той не се включва и изключва по време на работа. Той само регулира температурата непрекъснато. Използва по-малко енергия и затова работи по-малко. Износването му е също по-малко и има по-дълъг срок за експлоатация. Този уред е по-скъп, но в дългосрочен план е разумна инвестиция.

Климатик
Снимка: Mustafa_Fahd/ pixabay.com

Конвенционалният климатик се отличава с фиксираната си скорост. Моделът му на работа е да включва и изключва, за да контролира температурата. До компресора се доставя едно постоянно количество енергия, което го прави да работи с определена скорост.

Тъй като компресорът се включва и изключва всеки път, когато достигне определена температура, считана за гранична, системата е създадена да работи по-усилено и съответно е по-шумна. Това причинява износване и разваляне, което я прави и по-малко рентабилна.

Конвенционалните климатици обаче са по-евтини от инверторните. Бюджетът и нуждите на средата на обитаване определя вида климатик, който е оптимален за всеки отделен случай.

Предпочитан климатик за отопление

При инверторните климатици недостатък е, че е нужно повече време до старта на отоплението. В зависимост от това кога климатикът е работил за последно и каква е външната температура, това отнема от 3 до 15 минути. След като веднъж е стартирал и достигнал необходимото налягане инверторният тип го поддържа по-лесно и с по- нисък разход на енергия на климатика.

При избор на климатик за комфорта на обитаване инверторните са предпочитани, защото промяната на оборотите им позволява при достигане на определената температура да се намали струята на климатика. Затова за комфорта инверторните климатици са предпочитани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest