advice.bg»Статии»За дома»Почистване»Колко често да перем кърпите у дома?

Колко често да перем кърпите у дома?

Колко често да перем кърпите у дома?

След изморителния ден и релаксиращия душ няма нищо по-приятно от пухкава кърпа, която да увием около тялото си. Усещането обаче няма да е особено освежаващо, ако хавлията за баня гъмжи от микроби. А това, оказва се, се оказва голям проблем в много домакинства.

Заблуда е да смятате, че кърпата ви е хигиенична за повторна употреба, само защото по нея няма петна. Всъщност колко често трябва да перем кърпите у дома, ако искаме да спазваме наистина безупречна лична хигиена?

Според специалистите по дерматлогия домашните хавлии могат да се превърнат в инкубатор на множество микроби, ако не се перат достатъчно често. Например кърпите за баня могат да се използват 2-3 пъти преди пране, но това само с уговорката, че след всяко мокрене се оставят на подходящо място, където да изсъхнат добре.

От друга страна, ако си вземате душ във фитнеса и слагате влажната хавлия в раницата си, това ще допринесе за бързото размножаване на бактерии. Така че такива кърпи е добре да се перат директно след всяка тренировка.

Но нека се върнем обратно у дома. Обърнете внимание, че кърпите за ръце и тези за лице също трябва да се перат възможно най-често. Най-добре е да използвате отделна чиста кърпа всеки ден. Хубаво е също така всеки отделен член на семейството да си има негови кърпи за лична хигиена.

Пране на кърпи

Учените дават и един много важен съвет, касаещ поддържането на чисти хавлии в банята и тоалетната. Преди да пуснете водата в тоалетната, винаги затваряйте капака на тоалетната чиния. В противен случай мръсни капчици вода могат да напръскат чистите кърпи, намиращи се в близост, и така да разнесат потенциално опасни микроби.

Какво би се случило, ако не перете кърпите и чаршафите си достатъчно често? Мръсното спално бельо и хавлии гъмжат от бактерии и гъбички. Те могат да разпространят и вируси по кожата и ноктите ви. Впоследствие има риск да започнат да ви притесняват сърбеж, гъбички по ноктите и краката, брадавици и др.

Как да перем кърпите си? Не смесвайте кърпите си с други дрехи, защото това може да причини разпространение на микроби. Винаги ги перете с топла вода, за да убиете микробите. По желание можете да ползвате и белина за допълнителна дезинфекция. Също така след пране ги простирайте веднага или ги сушете. Не ги задържайте в пералнята, докато са мокри, защото така създавате условия за размножаване на бактерии.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest