Advice.bg»Статии»За дома»Дограма»Съвети при конденз по дограмата

Съвети при конденз по дограмата

Съвети при конденз по дограмата

Доста често при смяната на старата дограма в дома с нова започва да се получава конденз и съответно след това и мухъл. Тези две неща се появяват вследствие на студена повърхност и влажен въздух в помещението, тъй като новата дограма уплътнява добре. Така водните пари не могат да излязат от помещението, тъй като не се получава вентилация, влагата се повишава и така се стига до въпросния конденз по дограмата.

Различни фактори могат да бъдат предпоставка за повишаването на влажния въздух в стаята - водните пари от готвенето и прането, цветята, хората вътре. Когато той достигне до някоя студена повърхност - най-често стени и стъклопакети, веднага влагата кондензира по тях.

Най-вече кондензацията се появява през есента и зимата, когато температурата в стаята падне под 18 градуса и се налага да се пуска отопление - така температурата вътре става по-висока от тази навън.

Едно от първите и доста необходими неща, които може да направите, е да сложите вътрешна или външна изолация на стените, а най-добре и двете при възможност. Въпреки че това ще ви коства средства, в дългосрочен план през зимата ще се запазва топлината вътре, а през лятото ще се радвате на прохладна атмосфера. Като допълнителен плюс ще намалите разходите за отопление по този начин и ще може да се наслаждавате на комфорт и уют в собствения си дом, където драстично ще намалеят температурните разлики в различните му части. Не забравяйте и за изолацията на тавана - той отнема също доста голямо количество топлина.

Конденз у дома

Помислете за добрата вентилация вътре - монтирайте вентилатори във вентилационните отвори при ремонт. Задължително включвайте абсорбатора и отваряйте прозореца в кухнята при всяко готвене.

Редовно проветрявайте помещенията за около 5-10 минути. Това не само ще намали влажността, но ще освежи и въздуха в стаята.

Опитайте се до минимум да сведете количеството на цветя в дома си, особено в стаите с конденз. Избягвайте да сушите дрехи вътре дори и през зимата.

Осигурете в мокрите помещения добра вентилация, за да не държите отворени вратите - например след топъл душ. Ако все пак решите да ги оставите отворени, за да излязат парите, задължително отворете в някоя от по-близките стаи прозорец.

Опитайте да премахнете всички тези фактори, които могат да доведат до образуване на конденз по дограмата и мухъл в дома ви. Намерете решение на тези проблем още преди той да се е появил, за да си спестите излишни главоболия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Популярни