advice.bg»Статии»Електро»Пералня и Сушилня»Грешки при пране, които развалят пералнята

Грешки при пране, които развалят пералнята

Грешки при пране, които развалят пералнята

Сред всички домакински уреди в дома пералнята е един от най-необходимите. Честата ѝ употреба изисква полагане на повече грижи и внимание, за да се предотврати непрекъснато ремонтиране или ранната ѝ повреда.

Ето кои са най-честите грешки при пране, за които трябва да внимавате, за се погрижите за правилното й експлоатиране.

Макар и да имате голяма купчина дрехи в коша за пране, не правете грешката да ги слагате всичките накуп, защото така претоварвате машината и се износват лагерите и окачването им. От друга страна, дрехите няма да бъдат изпрани добре както по принцип и така процесът на изпиране ще трябва да се повтори. Всяка пералня е подходяща за определено количество дрехи, затова никога не надхвърляйте обозначените килограми.

Използването на повече прах за пране в никакъв случай не означава по-чисти дрехи. Голямото количество перилен препарат може да доведе до сериозни проблеми при работата на пералнята. На етикета на всеки прах за пране, независимо дали той е прахообразен, течен, гранулиран или на капсули, е написано какво е нужното количество за едно пране. Обръщайте специално внимание и на тях, тъй като някои образуват твърде много пяна.

Лошата миризма в пералнята е знак, че не я почиствате достатъчно често. На първо място се погрижете за честото почистване на филтрите, защото те са наистина важни. В тях се събират вещи, които са забравени по джобовете на дрехите, като монети, листчета, бижута и др. Освен за филтрите, е нужно да се погрижите за хигиената и на барабана - включвайте понякога режим на барабанно измиване или пуснете празен цикъл на пране без дрехи на висока температура. Добавянето на оцет във водата може да помогне за почистването на по-упоритите наслагвания.

Грешки при пране

Някои чорапи или бельо е нужно да се поставят преди пране в специални торбички, които не позволяват засядането им във филтъра, тъй като това също може да създаде допълнителни проблеми. По този начин винаги ще имате два чисти чорапа и няма да ви се налага да се чудите къде се е изгубил единият.

Циповете на някои видове дрехи могат да се закачат за барабана и по този начин да възпрепятстват работата и въртенето му. Закопчаването на циповете до горе ще намали риска от захващането му. Внимавайте по същата причина и с кукичките и банелите в сутиените.

Не оставяйте мокрите дрехи след приключването на изпирането им, тъй като може да мухлясат, а влагата да повреди програматора и нагревателните ѝ части. След изваждането на дрехите от машината винаги оставяйте вратичката отворена, за изсъхне добре. Това ще предотврати развалянето на пералнята при пране.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати