advice.bg»Статии»За дома»Съвети за кухнята»Как да намалим употребата на пластмаса

Как да намалим употребата на пластмаса

Как да намалим употребата на пластмаса

От гледна точка на обикновения градски жител светът е удобна и безопасна среда, която е специално създадена, за да отговори на неговите нужди. Всяка сутрин в магазините, не е ясно от къде, се материализират пресен хляб, плодове и зеленчуци, мляко и други необходими продукти в удобни опаковки. А след консумацията им, остатъците, смачкани и изхвърляни под формата на отпадъци, изчезват някъде в небитието без никакви следи. Чист, приятен и комфортен свят.

Прекъсването на шаблона се случва, когато този средностатистически гражданин е изправен пред отпадъците от живота си отблизо. Това се случва по правило в най-неподходящия момент и прави незаличимо впечатление. Например, когато се наслаждава на всички прелести на пикник в гора, пълна с битови отпадъци; плува в река, чиято повърхност представлява каша от бутилки и съдове за еднократна употреба; лежи на плажа сред пластмасови съдове и спринцовки. Тогава изведнъж се събужда и осъзнава, че всъщност подреденият му живот „произвежда” много боклук и го връхлита прозрението, че „не можете да живеете така и трябва да правите нещо“. Пита се: „Какво може да се направи? ”

Ако и вие си задавате този въпрос, ето ви някои идеи за борбата с пластмасата:

Избягвайте пакетираните храни или изберете храни в опаковки без пластмаса

Желанието за максимално удобство за потребителя принуждава магазините да използват все повече и повече опаковки, дори в случаите, когато това може да се направи перфектно без тях. Опитайте се напълно да се отървете от плодовете и зеленчуците, опаковани в найлон и пластмаса, дори да трябва да да се преместите на близкия пазар, където можете да купите всичко това без допълнителни обвивки.

Днес на рафтовете на магазините можете да намерите разнообразие от продукти, представени в различни опаковки. Например млякото може да бъде в картонена кутия, пластмасова бутилка или торбичка. Същото важи и за прахове за пране, зърнени храни, сокове. Направете правилния избор и използвайте по-малко пластмаса!

Купувайте на едро и в по-големи опаковки! Опитайте се да се въздържате от закупуване на стоки, опаковани в малки количества или търсете такива, затворени в екологично чисти опаковки.

Не използвайте найлонови торбички

Найлоновите торбички са истински бич на нашето време, чиято вредност е дори трудна за оценка. Помислете само за няколко факта:

Найлонови бутилки

- Средният полезен живот на пакета е 20 минути, а отнема около 200 години, за да се разложи.

- Една четвърт от повърхността на океана вече е покрита с плаващи пластмасови отломки.

- Маслото, използвано за направата на 14 найлонови торбички, е достатъчно за шофиране на кола на 1, 6 км.

- 4% от световното производство на нефт се изразходва за производството на найлонови торбички.

Ако все пак не можете да ги избегнете, използвайте найлоновите торбички колкото е възможно повече пъти. Ако не изхвърлите всяка найлонова торбичка веднага след употреба, можете да спасите няколкостотин морски птици или костенурки.

Отидете да пазарувате с чанта. Пазарската мрежеста чанта е брилянтно чешко изобретение, което е било популярно в ерата на пълния недостиг поради факта, че практически не заема място при сгъване, но при необходимост лесно издържа чувалче с картофи. Днес е моментът да си спомним този и други видове, не по-малко удобни и красиви заместители на найлоновите торбички. Те ще ни помогнат да намалим употребата на пластмаса.

Не използвайте пластмасови съдове и прибори

Използването на пластмаси в кухнята, дори за специални видове храни, е не само неграмотно по отношение на околната среда, но и може директно да навреди на вашето здраве. С течение на времето, особено под въздействието на температурите, те могат да отделят силни токсични вещества, които причиняват различни заболявания. Опитайте се да дадете предпочитание на стъклото, порцелана и метала.

Използвайте специални чаши вместо чаши за еднократна употреба. Пребройте колко чаши кафе и чай пиете всеки ден и колко пластмасови чаши сте сложили в кошчето. Време е да вземете специална чаша за многократна употреба, която също така ще запази топлината и аромата на вашата напитка много по-дълго.

Сламки за пиене. Всяко нещо около нас служи за задоволяване на потребност. Какво всъщност задоволят пластмасовите сламки за напитки? Време е да се откажете от тази реликва от миналото и да пиете от чаша. Или да използвате метална сламка за многократна употреба.

Пластмасови бутилки

Спрете да купувате бутилирана вода

Не, изобщо не ви призоваваме да започнете да пиете вода от чешмата или от локви, което между другото е почти еквивалентно в някои градове. Ако не ви допада водата от чешмата, просто си вземете кана за пречистване или пък я преварявайте. Можете да си пълните вода от обществени чешми в близост до вас или просто да купувате големи опаковки с вода, които могат да се пълнят наново.

Носете вода със себе си в стоманен или стъклен съд. Правилно е да не се разделяте с бутилка вода, където и да се намирате, защото хидратацията е здраве. Сега трябва да направите следващата стъпка и да я замените със специален контейнер за многократна употреба. Чудесен начин не само да запазите природата, но и да се откроите отново и да подчертаете своята индивидуалност.

Играчки без пластмаса

Когато в къщата се появи дете, щастливите родители искат да го заобиколят с всичко най-добро, удобно и безопасно. И така, защо слагат всички тези грозни парчета пластмаса в леглото му, чийто химичен състав включва цялата периодична таблица? В края на краищата е напълно възможно да замените тази мръсотия с продукти, изработени от естествени материали: дърво, вълна, естествени тъкани.

Предложихме само няколко прости начина, чрез които всеки може да допринесе за една голяма обща кауза. Вие може да се сетите за още, разбира се. Просто не игнорирайте проблема с пластмасата и обявете война на пластмасовата инвазия!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати