advice.bg»Статии»Електро»Други електроуреди»Колко харчи един конвектор?

Колко харчи един конвектор?

Колко харчи един конвектор?

Ако не изберете икономичен уред за отопление през студените зимни месеци, то това винаги може значително да увеличи сметките ви за ток, което да повлияе и на семейния ви бюджет. Именно затова е важно да се замислите за класа на уреда, с който ще се отоплявате, тъй като от това до голяма степен зависи колко ще харчите за сметки през зимата.

Колко харчи един конвектор?

Вариантите за избор на уред за отопление са различни, като например климатик, конвектор и други. Тук всичко зависи и от индивидуалните ви условия, като например колко голямо е помещението, има ли изолация и други фактори, които пряко влияят на енергопотреблението на конвектора.

Ако сте се спрели на конвектор, тогава е винаги актуална темата и колко ток харчат тези уреди. Първото, което трябва да имате предвид, преди да си отговорете на този въпрос, е как работи този уред. При него реално топлият и студеният въздух циркулират, използвайки природните закони, а и също така огромно предимство е това, че те са сравнително безшумни и безопасни за здравето. Имайки предвид, че повърхността им не се нагрява силно, те се препоръчват за използване в детските стаи и спалните, където ще свършат прекрасно своята функция, а именно да затоплят помещението.

При тях работата се контролира от електроните термостати, които прецизно спазват предварително нагласената от вас температура, като при нейното достигане, уредът спира и така харчи много по-малко. Понякога обаче тази функция може да не е налична при по-евтините модели, които не са и добър избор, защото не само ще харчат така повече, но и далеч невинаги са безопасни.

Имайте предвид, че харченето на уреда ви, с който ще се отоплявате през зимните месеци, зависи до голяма степен от това дали жилището ви е изолирано, дали няма проникване на въздух при прозорците или вратите на терасите ви, колко голяма е стаята, класът на уреди и други фактори.

Всичко това трябва да се взема предвид, като изхождайки от тези критерии се избира и най-добрия за вас отоплителен уред. Въпреки това качествените конвектори са отличен вариант във всеки един случай, защото не харчат много, безопасни и са комфортни за употреба. Те не са добър избор само ако помещението е с много голяма квадратура, като при нея уредът може да започне да се мъчи и така да харчи повече.

Конвектор
Снимка: Painter06 / https://pixabay.com/

При избора ви е редно да се съобразите с големината на стаята, тоест изхождайки от този критерии, да изберете и съответната мощност, която да е подходяща за квадратура на помещението, което ще отоплявате. За да харчат по-малко, е важно те да имат съвършени електронни термостати, които да се грижат за оптималната температура в помещението, имайки предвид градусите, които сте нагласили предварително. Можете да изберете и модерните стенни конвектори за стена, които ако са с голяма мощност, тогава могат и да отопляват по-големите стаи, като например трапезария, хол и други.

Обобщавайки всичко, казано до тук, ще добавим и това, че едно от основните предимства на модерните конвектори днес е това, че харчат малко и така сметките ви за ток няма да са високи. Това обаче е актуално само ако изберете модел с прецизно регулиране на отоплението и температурата, като по този начин нагревателите ще работят най-много 1/3 от деня, поддържайки оптимална температура в помещението от 22-24 градуса, дори ако навън е много студено.

И не на последно място, за да харчат малко конвекторите, е важно да спазвате и условията за употреба от производителите, като така например няма как да сложите печка с мощност 1000 W и да искате тя да отоплява стая с квадратура 25-30 м2. В този случай конвекторът не само, че ще се мъчи много, но и сметките за ток ще скочат значително, тъй като не сте взели предвид мощността на уреда при избора на конвектор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest